Balık akvaryumunun suyu necis midir?
Değerli kardeşimiz,
Az ve durgun suya necis olmayan bir şey düşer de suyun üç özelliği olan tad, koku, renk özelliklerinden birini değiştirirse o su temizdir, fakat temizleyici değildir.
Az ve durgun suya necis olan bir şey düşer de suyun üç özelliği olan tad, koku, renk özelliklerinden birini değiştirirse o su necistir. Bu açıdan dikkatli olmak gerekir. Suyun bu üç özelliğinden biri değişmemişse, necis olamayacağından ibadetlere bir zararı olmaz.
Balığın dışkısı, alimler tarafından –zaruretten dolayı- su ortamında affedilen necis türünden olduğu ifade edilmiştir. (bk. el-Mevsuatu’l-fıkhıye, 2/14224-Şamile). Ancak, sağlık açısından bir sakınca olduğu takdirde, akvaryumdaki suyun temizlenmesi gerekir. Bugün, akvaryum suyunun, balık pisliğinden, yem artıklarından ve daha başka biyolojik artıklardan ve metallerden ötürü kirlendiği bilinmektedir. Bu sebeple, işin uzmanları akvaryum suyunun haftada en az %20’ni değiştirmenin gerekli olduğunu söylerler. Suyun hacmi, 250 litreden fazla ise ayda bir defa suyu değiştirmek yeterlidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Suyun tadı, rengi veya kokusu değişince, necis mi olur?
- Domuzların yaşadığı dağdan akan su necis olur mu?
- Gerçek İslamda temizlik böyle değil iddiası doğru mu?
- Şafii mezhebine, göre necasetten taharet / temizlik ve bu konudaki vesvese bahsini anlatır mısınız?
- MÂ-İ MÜSTA`MEL(ÖZELLİĞİNİ KAYBETMİŞ SULAR)
- MÂ-İ MÜSTA'MEL
- TENZÎHÎ SIFATLAR
- Denizde idrar yapmak caiz midir?
- MÂ-İ MUKAYYED
- MÂ-İ MUKAYYED (MUTLAK SULAR)