"Art arda bir günah işlemeye alışmayan hiçbir kul yoktur." anlamındaki hadisi açıklar mısınız?
"Dünyadan göçünceye kadar ayrılmadığı, devamlı olarak kişinin işitmekte olduğu bir günah vardır." (İmam Suyuti,Camius- sağır, cilt: 2)
- Bu hadisi nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
İlgili hadisi şöyle de çevirmek mümkündür:
“Hiçbir mümin kul yoktur ki, ara sıra işlemeyi âdet haline getirdiği bir günahı olmasın veya dünyadan göçünceye kadar işlemeye devam ettiği bir günahı bulunmasın. Şüphesiz mümin fitnelere maruz, tövbekâr ve unutkan olarak yaratılmıştır. Hatırlatıldığı zaman hatırlar.” (Suyuti, el-Camiu’s- sağir, h. no: 10673)
- Taberani’nin rivayet ettiği bu hadisi sahih olarak kabul edilmiştir. (bk. Elbanî, sahihu’l-Camii’s-sağir, h. no: 5735 )
- Bu hadis, insanlara ümit bahşeden bir hadistir. Burada günahlar güzel gösterilmiyor, günah işlemeye müptela olan müminlerin tövbekâr olmaları övülüyor.
Bu hadisin manası,
“Allah tövbe edenleri ve temizlenenleri sever.” (Bakara, 2/222)
mealindeki ayetin ruhuna da uygundur. Ayrıca insanların unutkanlık özelliklerine vurgu yapılması günahkarlıklarına da bir mazeret kapısı açılmış gibidir.
Demek ki inanan insanların günah işlemeleri bilerek bir isyandan çok, o anda duygularına kapılıp azabı unuttukları veya Allah’ın emir ve yasaklarını bir anda unuttuklarından ötürüdür.
- Keza, bu hadis,
“Eğer günah işlemeseydiniz, Allah günah işleyen bir topluluk yaratırdı. Sonra onlar günah işledikten sonra tövbe eder Allah da onları bağışlardı.” (Zevaid, h. no: 17624)
manasındaki hadisle birlikte değerlendirilebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Dilin afetleri nelerdir?
- Recep ayında kılınacak namazlarla ilgili elli kadar hadis, kitaplarda ve internet ortamında geziyor. Bu rivayetler in sıhhat derecesi nedir?
- Hz. Peygamber bir hadisinde, sakal kesme, bıyık uzatma, ıslık çalma, alkış tutma gibi fiillerin Lut kavmine ait olduğunu söylemiş midir?
- "Kişi, Allah için sevip Allah için buğz etmedikçe, imanın açık güzelliğini göremez." anlamındaki hadisi açıklar mısınız?
- Günahlarımız olmazsa Allah’ın rahmeti tecelli etmez mi?
- Allah’ın ahlakıyla ilgili hadisleri nasıl anlamalıyız?
- “Ya Ali, ileride Aişe ile savaşacaksın. Sen haklısın, fakat ona iyi davran.” anlamında bir hadis rivayeti var mıdır?
- Miraçta Hz. Musa ile İmam Gazali’nin ruhaniyetlerinin görüştükleri doğru mudur?
- “Her namazın arkasından bana on defa salavat getirenin Allah namazını kabul eder.” anlamında bir hadis var mıdır?
- “Bir kul ihlâsla 'La İlahe İllallah' deyince derhal semaların kapıları açılır ve işlediği büyük günahlar yok olup 'La İlahe İllallah' sözü arşa çıkar.” ifadesi hadis midir, kaynakları nedir?