Allah'ın insan gibi bir nefsi var mıdır?
- Kur'an'da Hz. İsa hakkında, sen benim nefsimde olanı bilirsin ancak ben senin nefsinde olanı bilmem (Maide 116) buyuruyor.
- Bu nefis le bizim nefsimiz arasındaki fark nedir?
- Bizimde nefisimiz var Allah'ın'da nefsi var. Oysaki Allah'ın eşi ve benzeri yok. Bunu nasıl anlamalıyız?
Değerli kardeşimiz,
Nefis kelimesi, insan için genellikle duygu, istek ve arzuların mahzeni olan mekanizma için kullanılır. Bu manada Allah için “nefis” kelimesi kullanılmaz.
Nefsin diğer manası, bir şeyin varlığı, zâtı, özü, mahiyeti, hakikati gibi anlamalara gelir. Bu manalar itibariyle -yerli yerince olmak şartıyla- Allah için kullanılabilir.
Bununla beraber, İslamî Literatürde bunun da fazla kullanılmadığını görüyoruz. Ancak yine de -Nefis kelimesinin Allah için kullanıldığını- bazı ayet (Âl-i İmran, 3/28; Enam, 6/54) ve hadislerde görmek mümkündür.
- Maide suresinin 116. ayetinin ifadesinde yer alan “nefis” kavramı, “zat” manasına gelir.
Bununla beraber bu ifade bir “müşakele”dir. Yani, Hz. İsa bir insan olarak kendisi için “nefis” sözcüğünü kullandığı için, -bir beşer üslubu içinde- Allah için de aynı sözcüğü kullanmıştır. Bunun anlamı: “Sen benim içimdekini (gizli tuttuklarımı) bilirsin, fakat ben senin içindekini (bana bildirmediğin gizli şeyleri) bilmem” şeklindedir. Bunun daha da özeti şudur: “Sen benim bildiklerimi bilirisin, fakat ben senin bildiklerini bilmem.”
Müşakele sanatı değerli bir edebi sanattır. Buna göre, “Nefis” kavramı, Hz. İsa için hakikat, Allah için mecaz olarak kullanılmıştır. (krş. Zemahşeri, İbn Cüzey, Razî, İbn Aşur, ilgili ayetin tefsiri)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah'a erkeklik dişilik isnat etmek ne kadar doğrudur?
- Kur'an'ın hemzeli okunuşu Peygamberimiz zamanında da var mıydı?
- Allah her şeyi bildiği halde, neden "Ey Meryem oğlu İsa! Sen mi insanlara, 'Allah’ı bırakarak beni ve anamı iki ilâh edinin.' dedin." anlamında bir soru soruyor?
- Maide suresi 119. ayeti, önceki ve sonraki ayetlerle değerlendirdiğimizde, Hristiyanların da cennete gireceği sonucu çıkmakta mıdır?
- Kuran'da ruh ve nefis ayrı mı söyleniyor?
- Bir Hristiyana nasıl tebliğde bulunabiliriz?
- Nefs (nefis) nedir, nerededir ve özellikleri nelerdir? Anlamadığım şey nefsimiz biz miyiz? Yani nefis= insan mı? Bu nefse karşı ne yapmalıyız?..
- ALLAMÜ'L-GUYÛB
- Çamurdan kuşu yaratan kimdir?
- Allah tuzak kurar mı?