Allah’ın bu dinde sakladığı fidanları vardır, onları kulluğunda kullanır, hadisini açıklar mısınız?
"Allah’ın bu dinde sakladığı fidanları vardır, onları kulluğunda kullanır." (İbni Mâce, Mukaddime, 8; Ahmed, 17787)
- Bu hadisi örneklerle detaylı bir şekilde açıklayabilir misiniz?
Değerli kardeşimiz,
Önce şunu belirtelim ki, Çağrı Yayınları tarafından neşredilen nüshasında İbn Mace’nin ilgili yerinde böyle bir hadis rivayetine rastlayamadık. Ancak, Şamile’deki programda yer alan İbn Mace’nin ilgili yerinde böyle bir hadis rivayeti söz konusudur. Bu da bize dikkat çekici bir ayrıntı oldu.
Bu hadisin açıklaması şöyle yapılabilir:
Allah her asırda bu dinini tecdid etmeleri için bir müceddid saklar, yani onu özel koruması altına alır ve yetiştirir. Veya genel olarak her ilim dalı için bazı alimleri yetiştirir ve bu dine hizmetkâr yapar. (krş. Haşiyetu’s-Sindî ala süneni İbn Mace, ilgili hadisin şerhi, 1/8)
Bunu genel manasıyla anlamak daha uygundur. Mesela fıkıh konusunda başta dört mezhep imamı olarak binlerce fakih, akaid konusunda binlerce alim ve kelamcı, tefsir ve hadis ilminde binlerce ilim adamı, tasavvuf ilminde binlerce evliya bunun göstergesidir.
Bir Abdulkadir Geylanî, bir İmam Gazali, bir İman Rabbani, bir Mevlana Halid-i Bağdadi, bir Celaleddin-i Rumî, bir Şah-ı Nakşibend, bir Bediüzzaman Said Nursi,.. bu özel dikilip yetiştirilen fidanlardan olduğunda şüphe yoktur.
Özetle, ilmiyle amel eden, Kur’an ve sünnete hizmet etmiş bütün İslam alimlerini bu kategoride düşünebiliriz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberimiz, Ay'ın bir yıldız olduğunu mu söylemiştir?
- Ahir zamandaki müminler, elli sahabiye denk midir?
- Peygamberimizin cinsel hayatıyla ilgili rivayetleri nasıl anlamalıyız?
- Saçın veya sakalın beyazlaması, Allah tarafından bir lekelenme midir?
- Harama bakmanın, ilmi öğrenmeye ve korumaya etkisi var mıdır?
- Peygamberimiz, Kabe’nin yapımında yerini değiştirmek istemiş mi?
- Birkaç ihtimalli hadisleri nasıl anlamalıyız?
- Sahabeler az yedikleri halde, o kadar ağır savaşlara nasıl dayanıyorlardı?
- Tanrı / Allah olmadan ahlaklı olunamaz mı?
- Bazı inkarcıların, ayetlerde erkeklerin üstün gösterildiği, hırsıza verilen cezanın şiddet içerdiği, Yahudilerin maymuna çevrilmediği iddialarına ne dersiniz?