Allah'ın bir kulunu takibe alması ne demek?
- Cündeb İbni Abdullah radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:
“Sabah namazını cemaatle kılan kimse Allah’ın güvencesindedir. Sakın Allah, güvencesi altında olan bir şeyden dolayı sizi takibe almasın. Çünkü Allah güvence verdiği bir şeyden dolayı kimi takib ederse, onu yakalar sonra da onu yüzüstü cehennem ateşine atar.” (Müslim, Mesâcid 261, 262)
- Efendim bu hadis-i şerifi açıklar mısınız?
- Allah Tealanın bir kulunu takibe alması ne demektir?
Değerli kardeşimiz,
Hadis mealinde geçen "Allah’ın bir kulunu takibe alması"ndan maksat, Allah’ın o kimseyi hesaba çekmesi demektir.
İlgili hadis ve meali şöyledir:
مَنْ صَلَّى صَلاَةَ الصُّبْحِ ، فَهُوَ في ذِمَّةِ اللَّه ، فَلا يَطْلُبَنَّكُمْ اللَّهُ مِنْ ذِمَّتِهِ بِشَيءٍ ، فَإِنَّهُ مَنْ يَطْلُبْهُ مِنْ ذِمَّتِهِ بِشَيءٍ ، يُدْرِكْهُ ، ثُمَّ يَكُبُّهُ عَلى وَجْهِهِ في نَارِ جَهَنَّمَ
“Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir. Allah, bizzat himayesinde olan bir konuda sizi sorguya çekmesin. Allah, himayesindeki bir konudan sorguya çektiği kimseyi cezalandırır, sonra da onu yüzüstü cehenneme atar.” (Müslim, Mesâcid 262)
Bu hadiste, özellikle sabah namazının zikredilmesinin sebebi, bu vakitte kalkmanın güçlüğü ve Güneş doğmadan uyanmış olmanın faziletinden dolayıdır. Hadisin bir başka rivayetinde “cemaatle kılma” kaydı da bulunmaktadır ki, sevabı çok ve fazileti yüksek olan budur.
Sabah namazı vakti, insanların ihtiyaçlarını temin için yeryüzüne yayılmaya başlayıp, Allah’tan rızık talep ettikleri bereketli bir zamandır. Bu vakti uyku ile geçirmek, dinimizde hoş karşılanmamıştır. Bu sebeple Müslümanlar, sabah erken kalkmaya, çok büyük önem verirler.
Sabah erken kalkmak rızık için olduğu kadar, sağlık ve sıhhat için de önemlidir. Birçok hastalığın, özellikle beyin ve sinir sistemi, kalp ve damar hastalıklarının teşekkül etmemesi veya mevcutların artmamasına erken kalkmanın ne derece fayda sağladığını, günümüzde uzman doktorlar da ifade ve tavsiye etmektedir.
Allah’ın himayesinde olmak, O’nun kefalet ve teminatı, koruması altında olmak anlamına gelir. Bu hem maddi hem manevi bir himâyedir. Çünkü, rızık talebi için erken bir vakitte kalkmış ve aynı şekilde erken bir zamanda Allah’ın emri olan namazını cemaatle veya cemaatin olmadığı yer ve zamanlarda da yalnız başına yerine getirerek, Allah’a dua ve niyazda bulunmuştur.
Böylece Allah’ın rızasına, hoşnutluğuna nail olmuştur ki, bir mümin için bundan daha kıymetli bir mertebe olamaz.
Bir himayeden dolayı, Allah’ın kişiyi sorguya çekmesi ise, böyle bir sorgulamada bulunduracak işler yapması ve Allah’ın hoşnut olmayacağı bir davranış içinde bulunması sebebiyledir.
Allah’ın Elçisi (asm), bizi bu gibi hallerden sakındırmakta ve Allah’ın koruması ve güvencesinden mahrum kalmanın sonunun cehennem ateşi olduğunu hatırlatmaktadır.
Bu gibi tehditler, bir haramın işlenmesi, Allah’a verilen bir ahitten, bir sözden cayılması sonucu olur. O halde Müslümanlar, Allah’la yaptıkları ahitleri yerine getirmelidirler. Müslüman olmak, İslam’ı kabul etmek, Allah’la ahitleşmek, O’nun emir ve yasaklarına uymak anlamına gelir.
İmam Nevevi, bu hadisi, iyileri, zayıfları ve fakirleri incitmekten sakındırma konusunda da zikretmiştir. (bk. Riyazü’z-salihin, 48. Bölüm)
Bu hadisin konuyla alakası, sabah namazını kılanın Allah’ın himayesinde olması dolayısıyla, böyle bir Müslümanı incitecek olanların Allah’ın koruması altında olan birine saldırmış kabul edilmeleridir.
Allah’ın teminatı ve güvencesi altında olan bir kimseye yöneltilen her saldırı ise, mutlaka hesaba ve sorguya çekilir ve asla cezasız bırakılmaz. Çünkü Allah Teala'nın sorumlu tutup takibe aldığı kimsenin kurtuluşu yoktur. İşte bu sebeple Müslümanları sahipsiz sanıp, onları üzmeye kalkmamak gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Günah işleyen kişi tövbe etmekle günahlarından kurtulabilir mi ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sabah namazını kılan kimse Allah’ın himayesindedir, hadisinde geçen, Allah’ın himayesinde olmak, ne demektir?
- Teravih namazından sonra kılınan vitir namazı niçin cemaatle kılınıyor; evde kılsak olmaz mı?
- Çok fazla zina yapan insan, tövbe edip af dilerse affedilir m?
- Allah her gün tövbe eden kulunu bıkmadan affeder mi?
- Allah'a, bizi bu günahtan kurtarması için dua edebilir miyiz?
- Allah'a verdiği sözü bozan lanetleniyorsa, bir şeye tövbe edip sonra tövbesini bozan kişi de bu kapsama girmez mi?
- Tövbe içten edilir mi?
- Müslüman olarak yaşayan birisi ömrünün son anında imanını kaybetmesi Allah'ın rahmet ve adaletiyle nasıl bağdaşır? Allah neden bu kuluna yardım etmiyor?
- Namazla ilgili hadisi şerifler nelerdir?
- Kabir ziyaretinde yapılan dua ile ölünün azabı kaldırılır mı?