Allah kendini sınırlandırmış mı?

Tarih: 06.01.2024 - 09:16 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Allah Hz. Âdem ile Hz. Havva'yı dilediği şekilde yaratmış. Diğer insanları anne babasına benzer yaratıyor. Genetik ve dış görünüş olarak. Bana vesvese geliyor.
- Allah yeni bir insan yaratmaya karar veriyor ama yaratacağı insan mutlaka anne babasına benzer olmalı.
- Haşa bambaşka bir insan yaratamıyor. Allah kendini kısıtlamış gibi geliyor. Haşa acizlik gibi geliyor. Allah böyle takdir etmiş diyemiyorum aklım almıyor. Bütün insanlar anne babasına benzemek zorunda.
- Allah insanları yaratmaya karar vermiş, hepsini anne babasına benzer yaratacağım demiş. Neden böyle takdir etmiş Allah aklım ermiyor. Haşa Allah yok mu vesvesesi geliyor.
- Niçin Allah bütün insanları yaratırken anne babaya benzer olmalı kanunuyla kendini yaratma konusunda kısıtlamıştır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Aslında hiçbir varlık diğerin tıpa tıp aynısı değildir, genetiğinde farklılık olduğu gibi kendine özel bedensek ve ruhsal farklılıklar da vardır. Bu açıdan bakıldığında Allah her varlığı özel yaratıyor ve bu durum “ehadiyet” tecellisidir.

Aynı tür içinde olan varlıkları organların yerleri açısından benzer yaratması da Allah’ın “vahidiyet” tecellisidir.

Esasen yaratılmışları anlayabilmek için yaratıcı Allah’ı doğru anlamak lazım. Allah’ın sıfatları sonsuzdur. İşitmesi, görmesi, konuşması ve kudreti gibi bütün sıfatları sonsuzdur.

Bir de Allah’ın kâinattaki icraat ve tasarrufu emirledir. Nasıl ki bir komutan “Arş / Yürü” emriyle bir eri yürüttüğü gibi, sayısı ne olursa olsun aynı emirle bir orduyu da yürütür.

İşte Allah’ın da kâinattaki bütün tasarrufu emirledir. “Ol.” dediği zaman neyi kastediyorsa o olur. Bir atomu yaratmayı murat ettiği zaman “Ol.” emriyle yokluk âleminden varlık âlemine bir oksijen atomu çıkar. Cennet ve cehennemi yaratmayı murat ettiği zaman yine bir “Ol.” emri ile cennet ve cehennem yaratılır.

İnsanlar arasında akrabaların benzer olmasının pek çok hikmet ve faydaları vardır. Teyzenizin annenize benzemesi, amcanızın babanıza benzemesi sebebiyle o akrabalarınıza karşı ayrı bir muhabbet ve sevgi duyarsınız.

Aynı şekilde karşı tarafta sizi kardeşine, ablasına ve ağabeyine benzettiği için sizin ona karşı duyduğunuz sevgi ve muhabbeti o da size karşı duyar.

Böylece insanlar arasında sevgi ve muhabbet bağları, karşılıklı fedakârlıklar ve gönül bağları artar. Bir insan için bundan daha güzel ne olabilir.

Öbür türlü insanlar birbirlerine karşı yabancı ve soğuk duracaklar. Arada muhabbet ve iletişim olmayacak. Herkes kendi başına topum içinde adeta yalnızlık girdabına düşmüş olacak.

Akrabalar arasındaki genetik benzerliğin pek çok faydalarından birisi de akraba olanları tespitte kolaylık sağlamasıdır. Genetik yapının şifrelendiği DNA moleküllerini inceleyerek çocuğun babasını bulabilirsiniz. Bir de her ferdin kendine özel genetik yapının bulunması, suçluları veya kimliği bilinmeyenleri teşhiste büyük faydalar sağlamaktadır.

Sonuç

Allah istediğini istediği şekilde yaratır. Bu yaratılan ister hayvan ister bitki ve ister insan olsun, benzer yaratılmada pek çok hikmet ve faydalar gözetilmiştir.

Benzerlik sadece insanda değil hayvanlarda ve bitkilerde de vardır.

Bir babanın çocuğun kendine benzemesinden dolayı ona ayrı bir muhabbeti vardır. Bir dedenin torununun kendine benzemesi, ona karşı muhabbet ve sevgisini ziyadeleştirir.

Akrabalar arasındaki genetik benzerliğin elbette daha bilmediğimiz pek çok faydaları ve hikmetleri vardır.

Dolayısıyla Allah neyi yaratmışsa mutlaka o en güzel şekilde ve en maslahatlı tarzdadır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun