Allah, evliyaların vesilesiyle nasıl diriltir, öldürür?
- Bu hadiste kainattaki cereyan eden olaylarda esbabın hiç rolü olmadığı söylenmiyorsa hadisin anlattığı nedir?
- Allah’ın mahlukları arasında üç yüz Ebdal denilen has veli kulları vardır. Allah onların vesilesiyle hayat verir, öldürür. Onların yüzü suyu hürmetine yağmur yağdırır, belaları def eder.” (bk. Aclunî, Keşful-hafa,1/33)
- Abdullâh b. Mes`ûd’a “Allah bunların vesilesiyle nasıl diriltir, öldürür?” diye sorulunca şu cevabı vermiştir:
“Çünkü onlar, aziz ve celil olan Allah’tan milletlerin çoğalmalarını dilerler. Onlar da çoğalırlar(bu diriltmenin/hayat vermenin örneğidir). Zorbaların aleyhlerine dua ederler, onların belleri kırılır (kahredilirler/bu da öldürmenin örneğidir). Yağmur yağması için dua ederler, onlara yağmur yağdırılır. Bitkilerin bitmesini isterler, yeryüzü onlara (Allah’ın inayetiyle) bitkilerini bitirir. Dua ederler, onların dualarıyla çeşitli belalar def edilir.” (bk. Aclunî, Keşful-hafa, a.y)
- Hadisin manası nedir?
Değerli kardeşimiz,
- Hadisin ne anlama geldiğini Abdullah b. Mesud açıklamıştır.
- Genel olarak hadisin verdiği dersi şöyle anlayabiliriz.
a. Allah, kendisini hakkıyla seven, sayan, emir ve yasaklarına hakkıyla riayet eden salih kullarına çok değer verir. Bunun bir yansıması olarak da onların dualarını kabul eder. Tabii ki, duayı kabul etmek otomatiğe bağlanmış bir kural değildir. Aksine, Allah’ın sonsuz ilim ve hikmetinin ön gördüğüne bağlı olarak kabul görür.
b. Bu gibi veli kulların Allah katındaki değerlerine işaret edilerek, başka insanların da onların izini takip etmelerinin önemine işaret edilmiştir. Şüphesiz onların da takip ettikleri yol, Kur'an ve sünnettir. Buna göre, Allah’ın değerli ve sevgili kulu olmak isteyen Onun emir ve yasaklarına riayet etmeli, nimetlerini düşünerek onu sevmeli ve saymalıdır.
c. Bu dünyada veli kullara verilen değer, ahiretteki asıl değerlerinin küçük bir numunesidir. Bu gibi hadislerle iman ve islamiyet çerçevesinde hayatını tanzim eden insanların büyük mükafatına dikkat çekilmiş ve dünyadaki saygın konumlarını gösteren bazı sıra dışı durumlarına vurgu yapılarak, gelecek ödüllerinin ihtişamına işaret edilmiştir.
d. Bu rivayetlerden anlaşılıyor ki, Allah, hiçbir şeye muhtaç olmadığı ve hiçbir varlığı icatlarına ortak kabul etmediği halde, hikmetinin gereği olarak sebeplerin perdesi altında icraatlarda bulunuyor. Mesela, yağmuru buluttan, cenini ebeveynden, elmayı ağaçtan yaratıyor.
Bu sebeplerin hiçbirinin hakiki tesiri olmadığı gibi, velilerin de eşyanın yaratılmasında hiçbir etkileri yoktur.
Tevessül denilen şey, onların makbul birer kul olarak istenen konuda dua etmek ve maddi sebepler yerine manevi bir sebep görevini yerine getirmektir.
Sitemizde tevessül ile ilgili açıklamalar da var, bakılabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bana itaat edersen, seni de benim gibi yaparım, sözünü nasıl anlamak gerekir?
- Ricâlu'l-gayb, yardımlaşarak kâinatı idare ederler, demenin hükmü nedir?
- Müşrikleri ateşe salmak ne demektir?
- Dinimizde mürted olana neden hayat hakkı tanınmaz?
- Abdest alırken tertibe uymak ne demek?
- Hz. Ömer ile yaşlı kadın arasındaki geçen olay nedir?
- Hz. Muhammed, sahabelere cenneti ve cehennemi vaat ettiği için mi iman ettiler?
- Şeytan çocuğa zarar veremez, ne demektir?
- Kâfirin duasının hemen kabul olmasını, müminin ise gecikmesinin hikmeti nedir?
- Vela ve Bera nedir?