Allah bir kulunu severse ona sevdiği işi yaptırır, mealinde bir hadis var mıdır?
- Varsa sıhhat derecesi nedir?
Değerli kardeşimiz,
Bu hadis sahihtir. Hadisin aslı şöyledir:
Hz. Enes anlatıyor: Peygamber Efendimiz “Allah bir kuluna hayır murat ederse (onu severse) onu ‘istimal’ eder.” buyurdu.
Sahabe “Ya Resulellah! Onu nasıl istimal eder?” diye sorunca; “Onu ölümünden önce salih ameller (Allah’ın sevdiği işler) yapmaya muvaffak kılar.” diye cevap verdi.” (bk. Tirmizi, Kader, 8)
Bir kişi, niyeti, ihlası, iyi bir davranışı gibi Allah’ın rızasına uygun şeyler ile kendisi hakkında Allah'ın hayır murat etmesine vesile olabilir.
Bu durumda Allah, onu hayra yönlendirir, hayırlı ameller yapmaya muvaffak kılar ve bu hal üzere iken onu berzah/kabir alemine gönderir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Müslüman İseviler" ve "Ahir zamanda Hristiyanlığın İslam'la birleşmesi ve omuz omuza gelmesi" ifadeleri ne demektir, nasıl anlaşılmalıdır?
- İmam-ı Gazali Hazretlerinin, fetret ehli ve benzerlerinin durumlarıyla ilgili görüşler hangi kitabında geçmektedir?
- İslam dininin korumayı emrettiği temel değerleri açıklar mısınız?
- Hristiyan birinin duası kabul olur mu?
- Allah neden tüm canlıları erkek veya dişi olarak yarattı?
- “Ey tüccar topluluğu! Hiç kuşkusuz, alışverişe boş söz ve yalan yere yemin çokça karışır. Bu yüzden, bu eksikliği sadakalarınızla telafi ediniz!” hadisinden ne anlamalıyız?
- İmam Maturidi’nin Hilafet hakkındaki görüşleri nedir?
- Ezan çiçeğinin olayını bana anlatabilir misiniz?
- Evlatlık alınan kız çocuğu kardeşinin hanımı tarafından emzirilse süt mahremiyeti oluşur mu?
- İnsanlar günah işleyince Şeytan onlarla alay edip güler mi?