Âdem'e baba mı!?

Tarih: 11.06.2020 - 13:50 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

“İnsanlığın atası” meselesi eskiden beri tartışılagelmiştir. Semavi dinler “İlk insan Hz. Âdem'dir.” derken, Darwinist düşünce evrimi nazara vermiş, insanın atasının maymun olduğunu söylemiştir. Günün birinde din adına konuşan birinin “Âdem'in de babası var.” diyeceği ve buna Kur'andan delil getirmeye çalışacağı -doğrusunu söylemek gerekirse- hiç de beklenen bir durum değildi, ama nasılsa oldu. Buna delil olarak şu ayet nazara verildi:

اِنَّا خَلَقْنَا اْلاِنْسَانَ مِنْ نُطْفَةٍ اَمْشَاجٍ  “Gerçek şu ki, biz insanı katışık bir nutfeden yarattık.” (İnsan, 76/2)

Buradan şöyle delil getirilmekte:

- İnsan nutfeden yaratılmıştır.
- Hz. Âdem insandır.
- Öyleyse O da nutfeden yaratılmıştır.
- Nutfeden yaratıldığına göre babası vardır.

Buradaki "insan" kelimesini -Aristo mantığını esas alarak- Hz. Âdemi de içine alacak şekilde yorumlamak “Ben mantık ve belağat bilmiyorum.” anlamına gelir. Mesela, bir Üniversite hocası “Öğrenciler beni tanır.” dese, bu cümleden hareketle “Her öğrenci onu tanır.” sonucuna varılamaz. Çünkü bununla kastedilen -her ne kadar cümlede telaffuz edilmese bile- belli bir kitledir. Üstteki ayette nazara verilen, Hz. Âdem ve Hz. İsa dışındaki diğer insanlardır. Çünkü bunların yaratılışları diğer insanlardan farklı olmuştur. Kur'an bunu şöyle nazara verir:

 اِنَّ مَثَلَ ع۪يسٰى عِنْدَ اللّٰهِ كَمَثَلِ اٰدَمَۜ خَلَقَهُ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ  لَهُ كُنْ فَيَكُونُ “Doğrusu Allah katında İsa'nın hâli, Âdem'in hâli gibidir. Onu topraktan yarattı. Sonra ona ‘Ol!’ dedi, o da oldu.” (Âl-i İmran, 3/59)

Öte yandan Hz. Âdem’e bir baba ararsak, “Peki, onun babası kim?” sorusuyla karşılaşmayacak mıyız? Bu iş zincirleme nereye kadar gidecek? Keza Kur'anda sıkça muhatap olduğumuz “Ey Âdemoğulları” hitabını ne yapacağız?

Elhasıl: Kişi isterse Kur'anı reddederek insanlığın başlangıcını Hz. Âdem dışında arayabilir, ama hiç kimsenin Kur'anı âlet ederek böyle hezeyanlar savurmaya hakkı yoktur!

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun