Zikirlerden melek yaratılıyormuş, doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Zikirden melek yaratıldığına dair bir hadis rivayetine rastlayamadık. Meleklerin nurdan yaratıldığı bilinmektedir.
Hz. Aişe meleklerin yaratılış konusunu Efendimiz (asm)'den şöyle nakletmiştir:
“Melekler nurdan yaratılmış, cinler dumansız ateşten yaratılmış, Âdem ise size (Kuran’da) anlatıldığı şekilde yaratılmıştır.” (Müslim, Zühd, 61, 4/2294, 2996)
Bediüzzaman Hazretleri de bu konuda şunları bildirmiştir:
“Şu nihayetsiz feza-yı âlem ve şu muhteşem semavat, burçlarıyla, yıldızlarıyla zişuur, zihayat, zîruhlarla doludur. Nardan, nurdan, ateşten, ışıktan, zulmetten, havadan, savttan, rayihadan, kelimattan, esîrden ve hatta elektrikten ve sair seyyalât-ı latifeden halk olunan o zihayat ve o ziruhlara ve o zişuurlara, Şeriat-ı Garra-yı Muhammediye (Aleyhissalâtü Vesselâm), Kur'an-ı Mu'cizü'l-Beyan, 'Melaike ve cânn ve ruhaniyattır' der, tesmiye eder."
"Melaikenin ise, ecsamın muhtelif cinsleri gibi, cinsleri muhteliftir. Evet, elbette bir katre yağmura müekkel olan melek, şemse müekkel meleğin cinsinden değildir. Cin ve ruhaniyat dahi, onların da pek çok ecnas-ı muhtelifeleri vardır.” (Sözler, Yirmi Dokuzuncu Sözs. 508-509)
Nasıl bir damla sudan insan, bir çekirdekten ağaç, bir yumurtadan civciv yaratılıyorsa elbette kudsî ve mübarek bir kelimeden de ona münasip bir meleğin yaratılması mümkündür.
Allah için, bir çekirdekten ağaç yaratmak ile bir kelamdan melek yaratmak arasında fark yoktur. Her ikisi de onun kudreti yanında eşittir. İnsanın ağzından çıkan bir kelamın manası maddi değildir. O kelam mübarek ise ondan yine mübarek ve nurani olan bir melek yaratılabilir.
Allah dilerse, âdeti gereği maddi ve kesif olan şeylerden maddi ve kesif neticeleri yarattığı gibi, nurani ve latif olan şeylerden de nurani ve latif neticeleri yaratır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- 10 bin zikir yapmaktan daha sevaplı olan zikir rivayeti sahih mi?
- "Hakikat katiyen iktiza eder ve hikmet yakinen ister ki, zemin gibi, semavatın dahi sekeneleri bulunsun ve zişuur sekeneleri olsun ve o sekeneler o semavata münasip bulunsun... 'Melâike ve ruhaniyat' tesmiye edilir." İzahı?
- "Mübarek bir kelimeden melek yaratılması" ne demektir?
- "Elbette bir katre yağmura müekkel olan melek, şemse müekkel meleğin cinsinden değildir." Bu, mahiyet farklılığı mıdır; yoksa aynı mahiyetin kademe farklılığı mıdır?
- "Melekler ve semekler gibi yıldızların..." cümlesinde, yıldızların meleklere ve semeklere benzetilmesinin hikmeti nedir?
- "Rızık namıyla bir madde-i latifeyi ister..." Rızkın, "madde-i latife" olması ne demektir?
- Meleklerin görevleri nedir?
- "Melaike, ecsam-ı latife-i nuraniyedirler. Muhtelif nevilere münkasımdırlar." cümlelerini izah eder misiniz?
- "Hem de sevap ve fazilet, nur âlemindendir. O âlemden bir âlem, bir zerreye sığışabilir. Nasıl ki, bir zerrecik bir şişede, semavat, nücumuyla beraber görünebilir. Öyle de niyet-i halise ile şeffafiyet peyda eden bir zikirde..." İzah eder misiniz?
- "Hayat-ı maddiye-i nefsiyeyi bırak; kalp ve ruh ve sırrın derece-i hayatlarına çık." Buradaki "sır" nedir; izah eder misiniz?