Medcezir / gelgit bir meleği ayağını denize sokması ve çıkarmasıyla oluştuğu söylenmektedir; ne dersiniz?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an'ın bize öğrettiğine göre kainatta olan en küçük bir hadise Allah'ın izni ve kudreti ile olmaktadır.
"...Karada ve denizde ne varsa hepsini O bilir. O’nun haberi olmadan bir tek yaprak bile düşmez..."(En'am, 6/59)
ayeti bu hakikati belirtmektedir. Dolayısıyla medcezir olayı da Allah'ın izni ile olan tekvini hadiselerdendir. Bu hadiseler belli zamanlarda belli sebeplerin etkisi ile olması hikmet gereğidir. Yoksa her şey alelalede olsaydı, bilimsel gelişmelerin olması mümkün olmayacaktı.
Medcezir hadisesi iki şekilde değerlendirilmeye alınabilir. Birisi, jeoloji gibi cağrafya bilimlerinin, fizik kanunları çerçevesindeki değerlendirme, diğeri din felsefesi penceresinden, metafizik yönü bakımından değerlendirme...
Melekler Rabbimizin emrinde onun sanatını tesbih eden ve aynı zamanda kainattaki olan hadiselerin cereyan etmesinde vazifeleri olan varlıklardır. Kâinattaki maddi manevi hemen bütün işlerde görevlidirler. Her varlığın müekkel, yani kendisine vekil kılınmış bir melaikesi vardır. Yaptıkları işlerin önemine göre dereceleri de birbirinden farklıdır. Güneş ve benzeri yıldızların birer müekkel melaikesi olduğu gibi, her bir yağmur tanesinin de birer melaike ile taşındığı hadislerde anlatılmaktadır.
Medcezirin meydana gelmesinde müekkel olan melekler vardır. Bu görevlerini icra ederken ayağını denize koyması ile med, çıkarması ile cezir olduğu düşüncesi, dini bir hakikat değil halk arasındaki bir tasavvurdur...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- "Sizden önce âlemlerden hiçbirinin yapmadığı fuhuşu mu yapıyorsunuz?" (Araf, 7/80) ayetine göre, ilk defa eş cinselliği Lut kavmi başlatmıştır; ancak Sümerlerde de olduğu söylenmektedir?
- Is the punishment of cutting the hand of the thief off given by Islam as a result of committing theft?
- Answer the question of non muslim
- Meleklerde ene olmadığı için, marifetullahı idrakleri nasıldır?
- "Allah yüzüne baktı!..", "Yüzünü gören cennetlik!.." gibi ifadeleri kullanmanın, dini açıdan bir sakıncası var mıdır?
- "Eşya mabeyinlerinde bazı münasebat-ı hafiye bulunur." Bu münasebetlere örnekler verebilir misiniz?
- "Şimdi göğe bak: Gök içinde hadsiz ecramdan yalnız kamere dikkat et. Onun hareketi bir Kadîr-i Hakîmin emriyle olduğu, ona müteallik ve yeryüzüne ait mühim hikmetlerdir…" Bu mevzuyu biraz daha izah edebilir miyiz?
- Meleklerin görevleri nedir?
- "Bir kısım âşıkların nazarında, bütün kâinatta bulunan umum incizaplar, cezbeler, cazibeler, cazibedar hakikatler, ezelî ve ebedî bir hakikat-ı câzibedara işaretlerdir." İzah eder misiniz?
- Hz. İdris'e astroloji ilmi öğretildi mi?
Yorumlar
bizleri aydınlattığınız için teşekkürler