Uzaya çıkanlar, orada durdukları sürece yaşlanmıyor mu?

Tarih: 07.07.2019 - 20:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bazı uzay filmlerinde uzaya çıkan insanların uzay gemisinde uyuduğunu gördüm ve bu şekilde yaşlanmıyorlar, dünyadakiyle zaman farkı olduğu için de dünyaya döndüklerinde diğer insanlar yaslanmış olabiliyorlar, ama uzaya çıkıp geri dönenler hala aynı yaşlarında kalıyorlar, bunun gerçeklikle bir alakası var mı?
- Varsa bu ömrü uzatmak olmaz mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Her varlığın fıtri bir ömrü vardır. İnsan için de Cenab-ı Hak belirli bir ömür tayin etmiştir. Bu ister dünyada, ister uzayda yaşasın. Tayin edilen zaman değişmez.

Ancak, farklı mekanlarda olunca aynı zaman içerisinde yaşanılan hadiseler çok farklı olur.

Bunu bir saate benzetebiliriz. Örneğin bir kişi saat ibresine, bir başkası dakika ibresine, bir başkası da saniye iğnesine binmiş olsun.

Saat ibresine binen bir kimse, bir saat içerisinde mesela saat ibresi 12’den 1’e gelir ve bu süre içerisinde 3-4 santimlik bir mesafeyi görmüş olur. Dakika iğnesine binen kimse ise aynı süre içerisinde saat çevresi kadar alanı gezmiş olur. Saniye iğnesine bine bir kimse ise, dakika iğnesine binen bir kimsenin gezdiği ve gördüğü alanın 60 katı kadar bir mesafeyi gezmiş olur.

Bunun bir başka misali şudur:

Uzaya çıktığınız zaman sene ve yıl mevhumu değişir. Çünkü yıl, yerkürenin, Güneş'in etrafında bir defa dönüşüdür. Ama uzayda yıl ölçüsü çok farklıdır. Çünkü her bir gezegenin kendi etrafında dönüşü, o gezegenin günüdür, bağlı bulunduğu sistemin içinde tam bir dönüşü ise o gezegenin bir yılıdır.

Diyelim ki Venüs etrafında bir defa dönüşü Dünya senesi ile 50 sene kabul edelim. Şimdi uzaydaki bir kimse Venüs yılı ile bir yıl yaşasa, Dünya'daki kimse 50 yıl yaşamış olur. Uzaydaki adama Dünya yılı ile 100 yıl ömür biçilmiş ise, uzayda 2 Venüs yılı yaşar ve akabinde Azrail yakasına yapışır.

İşte bu misallerde olduğu gibi, uzayda zaman ve mekan farklılığı söz konusudur. Fakat takdir edilen fıtri ömür değişmez.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun