Tesbih namazının ikinci rekatına yetişilirse imama uyulabilr mi?

Tarih: 29.07.2017 - 00:08 | Güncelleme:

Soru Detayı

- İmam selam verdikten sonra yetişemediğimiz rekatları kılmak için kalkınca "Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-aziym" tesbihini de yapmalımıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Evet, uyulabilir.

Cemaatle kılınan namazın birinci rekatını kaçıran kimseye "mesbuk" denir.

“Yetiştiğinizi kılınız, yetişemediğinizi kaza ediniz.”(Buhârî, Ezan, 20, 21)

mealindeki hadisi esas alan bütün mezhepler, ilk rekata yetişemeyen kimsenin kaçırdığı rekatları imam selam verdikten sonra kalkıp tamamlaması gerektiği noktasında birleşmekle birlikte, bu kısmın kaza mı yoksa bina mı (eda) olduğu hususunda ve diğer bazı ayrıntılarda görüş ayrılıkları bulunmaktadır.

Hanefîlere göre mesbuk, namazın kaçırdığı kısmını kural olarak tek başına namaza duran kimse (münferit) gibi tamamlar. Dolayısıyla imama yetiştiği rekatta kıraat açıktan ise, Sübhaneke duasını okumamış olacağından, bunu da selâmdan sonra tek başına kaza etmeye başladığı ilk rekatta okur ve eûzü besmele çekerek kıraate başlar.

Buna göre, tesbih namazını cemaatle kılan kişi, ilk rekatı imamla beraber kılamamışsa, kılamadığı rekatı tesbihleriyle beraber aynen kılar.

Şâfilere göre ise, birinci rekatı kaçıranın yetiştiği rekat kendisi için ilk rekat sayıldığından, tamamladığı kısım bina niteliğindedir.

Meselâ, sabah namazının ikinci rekatında imama yetişirse, imamla beraber Kunut duasını okuduğu gibi ayrıca kendisinin ikinci rekatında da Kunut duasını tekrar eder.

Buna göre tesbih namazının ilk rekatını imamla beraber kılamayan kişi, kılamadığı ilk rekatı ikinci rekat olarak tesbihleriyle beraber kılar.

Nafile namaz olduğu için tesbih namazının teravih, husûf, küsûf, istiskā dışındaki diğer nafile namazlarda yapıldığı gibi tek başına kılınması gerekir.

Bununla birlikte bazı fakihler alışkanlık haline getirilmemek kaydıyla, bazıları iki veya üç kişi halinde, bazıları ise ilân yapılmadan cemaat halinde kılınabileceğini belirtmiştir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Tesbih namazı nasıl kılınır?
Tesbih namazı diye bir namaz var mıdır, Tesbih namazından ...
TESBİH NAMAZI.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun