Tekbir ile kıraat arasında okunan dua nedir?

Tarih: 31.05.2021 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Resulullah (sav) namaz için tahrime tekbirini alınca kıraate geçmezden önce bir müddet sükut buyurmuştur. Ben: "Ey Allah'ın Resulü", dedim, "anam babam sana feda olsun, tekbir ile kıraat arasındaki sükut esnasında ne okuyorsunuz?" Bana şu cevabı verdi: "Ey Allahım, beni hatalarımdan öyle temizle ki, kirden paklanan beyaz elbise gibi olayım. Allahım beni, hatalarımdan su, kar ve dolu ile yıka" diyorum." (Ebu Davud, Nesai (ve Buhari'nin) rivayetlerinin başında şu ziyade vardır: "Allahım, benimle hatalarımın arasını doğu ile batının arası gibi uzak kıl.")
- Bu hadise göre kıldığımız namazlarda bu dua var mıdır? Varsa hangi mezhebe göre vardır? Yoksa neden yoktur? Veya bu subhaneke duasının bir kısmı mıdır?
- Bizim namaz kılarken bu duayı okumamızın bir sakıncası olur mu, yoksa sübhaneke duasını mı okumamız daha uygun olur?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bu dua, sübhaneke duasından başkadır.

Başka hadislerde geçen Sübhaneke duasını Hanefiler, Veccehtü duasını ise Şafiler okurlar.

Dolayısıyla Müslümanların okuduğu dualar da Peygamber Efendimizin (asm) namaz kılarken okuduğu dualardır.

Mailikî mezhebinde tekbir ile kıraat arasında böyle bir dua okunmaz. Malikiler dışındaki üç mezhebe göre tekbir aldıktan sonra Fatiha suresini okumadan önce istiftah / iftitah duasını okumak sünnettir. (bk. Vehbe Zuhayli, 2/875)

- Bu duanın değişik şekli hadis rivayetlerinde yer almıştır. İslam alimleri kendi ilmî değerlendirmeleri çerçevesinde farklı bir şeklini tercih etmişlerdir. Örneğin;

Hanefî ve Hanbelî mezhebinde şu dua okunur:

“سبحانك اللهم وبحمد ك، وتبارك اسمك وتعالى جَدُّك، ولا إله غيرك”

"Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe gayrük." (Ebu Davud, Salat, 119; Nesai, İftitah, 18; Tirmizî, Ebvabü’s-Salat, 65)

Namazda Kur’an’ın tercümeleri okunmadığı gibi, bu duanın da tercümeleri, mesela Türkçesi olmaz. Okunduğu takdirde namaz bozulur.

- Şafiî mezhebinde okunan duanın şekli ise şöyledir:

وجهت وجهي للذي فطر السموات والأرض حنيفاً مسلماً وما أنا من المشركين، إن صلاتي ونسكي ومحياي ومماتي لله رب العالمين، لاشريك له، وبذلك أمرت، وأنا أول المسلمين

"Veccehtü vechiye lillezi fetare's-semavati ve'l arde hanifen müslimen ve ma ene minel müşrikin. İnne salati ve nüsüki ve mahyaye ve memati lillahi rabbil alemin. La şerike leh ve bizalike ümirtü ve ene minel müslimin." (Müslim, Salatü’l-müsafirîn, 201, 202)

Ancak alimler, -manaya uygun olsun diye- son kelime olan “أول المسلمين” yerine “من المسلمين” kelimesini tercih etmişlerdir.

Bizim kıldığımız namazlarda okunan dualar bunlardır.

- Sorudaki duaya gelince, namazda bu duayı okumamızın namazın sıhhatine zararı yoktur. Fakat mevcut olan duayla yetinmekte fayda vardır.

Soruda geçen dua şöyledir:

اَللّٰهُمَّ بَاعِدْ بَيْنِي وَبَيْنَ خَطَايَاىَ كَمَا بَاعَدْتَ بَيْنَ المَشْرِقِ وَالْمَغْرِبِ  اَللّٰهُمَّ نَقِّنِي مِنْ خَطَايَاىَ كَماَ يُنَقَّى الثَّوْبُ الأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ  اَللّٰهُمَّ اَغْسِلْنِي مِنْ خَطاياىَ بِالْمَاءِ و الثَّلْجِ وَالْبَرْدِ

Allahümme bâid beynî ve beyne hatâyâyâ kemâ bâadte beyne'l-meşrıkı ve'l-mağribi. Allahümme nakkinî min hatâyâyâ kemâ yunakka's-sevbu'l-ebyedu mine'd-denesi. Allahümme'ğsilnî min hatâyâyâ bi's-selci ve'l-mâi ve'l-beredi (bk. Buhari, Ezan 89; Daavat 39, 44, 46; Müslim, Mesacid 147, Zikr 48)

İlave bilgi için tıklayınız:

Şafii mezhebine göre Veccehtü duası yerine Subhaneke duası ...
Şafii Mezhebi'nde cenaze namazında Subhaneke duası okunur mu ...
Namazda Şafiiler "Veccehtü" (namaza giriş) duası okuyorlar. Hanefi ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun