Tarife altında iş alan avukat, kul hakkına girer mi?

Tarih: 10.01.2022 - 20:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Avukat olarak asgari tarife altında iş almaz yazıyor. Bu tarife altında iş alanlar kul hakkına girer mi?
- Ben avukat olarak serbest çalışıyorum. Uygulamada avukatların çoğu fatura kesmiyor, KDV ve gelir vergi oranı yüksek deyip kesmiyorlar.
1) Makbuz kesmemek kamunun hakkına girmek olur mu?
2) Örneğin bir davayı 10.000 liraya alıp faturayı o iş için avukatlık asgari ücret tarifesindeki bedel üzerinden (örneğin 5.100 lira) kesmek doğru mu?
3) Avukatlık asgari ücret tarifesine bire bir uyarak iş yapmak gerçekten zor (örneğin 2022 yılındaki tarifeye göre bir dilekçenin bedeli 1.030 lira kim 1.030 liraya dilekçe yazdırır.), bu tarife altında iş almak, diğer meslek mensuplarının hakkına girmek sayılır mı?
4) Bazen iş sahibinden hiç para almayıp davada ya da icra takibinde karşı tarafın mahkum edileceği karşı vekalet ücretine iş almak kendi müvekkilimizden para almayıp karşı taraftakinden ücret almak bu kişinin hakkına girmek kabul edilir mi? Çünkü biz bu işi bu şekilde almasak bu kişi vekalet ücretine mahkum edilmeyecek.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Soru 1: Makbuz kesmemek kamunun hakkına girmek olur mu?

Cevap 1:

Makbuz kesmeyen vergi kaçırıyor demektir. Bir ülkede vergi verenlerin paraları ile elde edilen hizmetlerden yararlanıp üzerine düşen katkıyı (vergi vb.) yapmamak kul hakkına girmektir.

Soru 2: Örneğin bir davayı 10.000 liraya alıp faturayı o iş için avukatlık asgari ücret tarifesindeki bedel üzerinden (örneğin 5.100 lira) kesmek doğru mu?

Cevap 2:

İşi kaç liraya yapmış iseniz, faturayı da o meblağa göre kesmeniz gerekir. Aksi halde vergi kaçırmış olursunuz.

Soru 3: Avukatlık asgari ücret tarifesine bire bir uyarak iş yapmak gerçekten zor (örneğin 2022 yılındaki tarifeye göre bir dilekçenin bedeli 1.030 lira, kim 1.030 liraya dilekçe yazdırır.), Bu tarife altında iş almak diğer meslek mensuplarının hakkına girmek sayılır mı?

Cevap 3:

“Asgari ücret tarifesi” avukatın seçimine bırakılmamış da bağlayıcı olarak ilan edilmiş ise, buna riayet etmeyenlere yaptırım uygulanıyorsa, asgariye uymak gerekir veya mümkün ise bunu belirleyen kuruluştan çıkmak, bağımsız çalışmak gerekir.

Bağımsız çalışan avukatlar arasında makul ve meşru ölçüler içinde ücret indirmek ve çıkarmak caiz olur, fakat “bütün avukatlar buna uyacak” denmişse, sözleşmeyi kabul eden avukat buna uymuyorsa, diğerlerinin müşterisini kapmış olur ki, bu haksızlıktır.

Soru 4: Bazen iş sahibinden hiç para almayıp davada ya da icra takibinde karşı tarafın mahkum edileceği karşı vekalet ücretine iş almak, kendi müvekkilimizden para almayıp karşı taraftakinden ücret almak bu kişinin hakkına girmek kabul edilir mi, çünkü biz bu işi bu şekilde almasak bu kişi vekalet ücretine mahkum edilmeyecek.

Cevap:

Bir davada karşı taraf haksız çıkarsa, haklı çıkanın masraflarını ödemesi (tazmin etmesi) gerekir. Bu masrafların içinde avukat ücreti de olabilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun