Ceza muhakemesi hukuk sisteminde görev almak günah mı?
- Acaba bu CMK sisteminden tamamen çıkmam mı yoksa "Bir şeyi bütün bütün elde edemiyorsan da yapabildiğin kadarıyla yap." kuralı gereği devam mı etmeliyim?
- İlçede avukatlık yapmaktayım.
- Ceza usul hukukunda alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarda, kendini ifade edemeyecek yabancı, çocuk, sağır dilsiz vb. olması hallerinde kanunen bu kişilere avukat atanması zorunludur. --bunun için "cmk" sistemi mevcuttur.
- Bu sisteme giriş avukatın isteğine bağlıdır. Ancak sisteme girdikten sonra avukat kendisine gelen göreve gitmek zorundadır. Görev karşılığı devlet tarafından her görev için 1300-3250 tl. aralığında avukata ücret ödenir. Avukat bu sistemde dosya veya kişi seçemez. Görevler sistem tarafından sıraya göre verilir. Yine bu sistemden istenilen zamanda çıkış da mümkündür.
- Sormak istediğim sorular şu şekilde:
1. Bana denk gelen her görevde avukatı olduğum kişi her zaman doğru, dürüst, haklı ya da masum olmayabiliyor. Bunu dosya içeriğinden, kişinin daha önceki ceza dosyalarından, olayın gidişatından, tanık anlatımlarından, kişinin hal ve hareketlerinden çıkarım yaparak anlayabiliyorum. Yani bende kişinin bu suçu işlediğine dair kanat oluşuyor. Bu kişiler bazen ceza alıyor bazen de delil yetersizliğinden beraat alıyor. Sonuç olarak bana denk gelen bazı görevlerde içim rahat olmuyor.
2. Bu sistemde her vakit kötü durumlar denk gelmiyor. Bazen gerçekten yararlı şeyler de oluyor. Mesela bazı suçlarda sanık suçu işlediğini kabul ediyor ancak indirime gidiliyor. Ben de bu şekilde beyan verip vekillik yapıyorum ya da birbiriyle kavga etmiş çocukların ifadesine girebiliyorum.
3. Avukatlığın da bir fıkhı olduğunu öğrendim. Lakin böyle bir kitaba denk gelmedim. Yukarıdaki ve bunlara benzer sorularımı öğrenebileceğim eser ya da başka kaynak var mıdır? Nasıl yapabilirim?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
Sende müvekkilinin suçlu olduğu bilgisi mevcut olduğu halde ispatı mümkün olmadığı için suçlu ceza almamış ise iki durum olabilir:
a) Sen mahkemeye, müvekkilinin aleyhinde olduğu halde bilgiyi verirsin, ama mahkeme ceza vermez; bu durumda sen sorumlu olmazsın.
b) Bilgiyi vermezsin, suçlu bu yüzden ceza almazsa; bu durumda sorumlu olursun.
Cevap 2:
Sistemden tamamen çıkmak yerine elden geldiği kadar adaletin gerçekleşmesi için sistemde kalmak uygundur.
Cevap 3:
Avukatlık fıkhı diye bir kitap bilmiyoruz. Fıkhın vekâlet bölümünü okumak faydalı olur.
Dava konuları çok çeşitli olduğu için fıkhın bütünü hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir.
İz Yayınlarında çıkan, "Günlük Hayatımızda Helaller ve Haramlar" ile "Anahatlarıyla İslam Hukuku" kitaplarını tavsiye ederiz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Avukatlık yapmak caiz midir?
- İslam'a göre suçlu niçin cezalandırılır?
- Hırsız affedilse, eli yine kesilir mi?
- Laik düzende, namusum ve şerefim üzerine, diye yemin etmek caiz mi?
- Bir kişiye zulüm yaparak; burnunu kesip, gözünü oyan kişiye hangi ceza verilir?
- MAHKÛM
- İslam’da delil sistemi sınırlı mı?
- Avukatlık, savcılık ve hakimlik mesleğini öğrenmek ve icra etmek caiz midir?
- Suçluya, diyete ek olarak devlet ceza verebilir mi?
- Modern hukukun, İslam hukukundan daha insani olduğunu savunan birine nasıl cevap verilebilir?