Tanrıların olduğu bir oyun oynamak caiz midir?

Tarih: 12.02.2022 - 15:07 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir oyunda tanrılar var. Bu oyunu oynamak imanımızı etkiler mi?
- İçeriğinde mitoloji barındıran oyunları kale almadan eğlence için oynamak şirke girer mi?
- İçerisinde küfür sahneleri olan oyun ve filmleri ciddiye almadan izlemenin hükmü nedir?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Fıtrat dini olan İslam, insanların maddi ve manevi ihtiyaçlarını, bu arada meşru eğlenme ihtiyaçlarını dikkate almış ve bununla ilgili ilkeler koymuştur. Eğlenmede temel ilke, dinin koyduğu emir ve yasaklara doğrudan ya da dolaylı şekilde aykırı olmamaktır.

Dinimizde eğlenmenin ibadetleri ve asli görevleri terk ve ihmale yol açacak şekilde birinci plana alınmaması öngörülmekte ve tercih edilecek oyunun yararlı olması tavsiye edilmektedir. İçerisinde kumar ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar “Eşyada asıl olan mübah oluştur.” ilkesi gereğince, genel olarak mübah kabul edilir.

Buna göre kumar amacı olmaksızın sadece dinlenmek, eğlenmek ve zevk için oynanabilen okey, tavla, satranç, bilgisayar oyunları vb. oyunların da caiz olabilmesi için şu şartlara riayet edilmesi gerekmektedir:

a. Namaz gibi belirli vakti olan ibadetlerin geçmesine veya gecikmesine yol açmamalı,

b. Çay gibi en küçük bir bedel karşılığı bile olsa kumara dönüşmemeli,

c. Oyun sırasında dilini kötü ve boş sözlerden korumalı,

d. Vaktinin tamamını veya çoğunu bu işlere ayırıp, normal dinlenme ve eğlenme ölçülerini aşmamalı, anne-baba, eş ve çocuklarına hiç vakit ayırmayıp onlarla geçireceği vakti bu işlere ayırmamalı,

e. Bakmakla yükümlü olduğu insanların maişetini kazanmayı aksatmamalı,

f. Oynanan oyunlar içerisinde dinin temel ilkelerine, tevhid anlayışına aykırı unsurlar olmamalı; şiddet, müstehcenlik, aldatma, yanıltma, harama özendirme / yönlendirme ve benzeri resmen ya da dinen yasak hususlar bulunmamalı,

g. Kişinin / çocuğun psikolojisini ve davranışlarını olumsuz yönde etkilememeli.

Buna göre, bahsettiğiniz oyunda yer alan uygulamanın tam olarak nasıl olduğunu bilemediğimiz için, net bir şey söylememiz mümkün değildir.

Ancak doğrudan İslam dini dışındaki bir inanışı uygulama ya da İslam dininin temel inanç esaslarına aykırı bir gösteri, faaliyet vb. olması durumunda, bunlardan kesinlikle sakınılması gerekir.

Kişi kendisi bizzat bunu yapmasa bile; bu tarz gayrimeşru ve helal olmayan şeylerin yapıldığı bir ortamda yer alması da doğru olmaz. Zira o ortamda bulunmak ve o oyunu oynamaya devam etmek, dolaylı da olsa var olan bu haramlara destek olmak anlamı taşıyacaktır.

Her ne kadar bu durum (dolaylı destek olma) dinden çıkmayı gerektirmese de dini hassasiyet sahibi olan Müslümanların buna dikkat etmesi ve mümkün olduğunca sakınması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun