Oyunlardaki cinsel sahnelere bakmak haram mı?

Tarih: 26.02.2021 - 15:39 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Teknoloji o kadar çok gelişti ki bu artık bilgisayar oyunlarına da yansıdı. Artık Bilgisayar oyunlarındaki grafikler o kadar gerçekçi ki aklınız almaz.
- Bilgisayar oyunlarındaki karakterler iki türlü oluşturulabiliyor. Bunlardan birisi, insanların gerçek hayatta var olmayan bir kadın karakter oluşturmasıyla diğeri ise gerçekte hayatta var olan bir kadının bilgisayara aktarımı ile olabiliyor. Yani oyundaki karakterler bilgisayarda çizilip oluşturulmuş kişiler de olabiliyor. Gerçek hayatta var olan kişilerin bilgisayara aktarımı da olabiliyor. Eğer bilgisayar oyunu oynayan biri değilseniz şu an içinizden “ne kadar gerçekçi olabilir ki?” diye geçiriyor olabilirsiniz bunu anlamanız için size birkaç adet bilgisayar oyunu karakteri söyleyeceğim lütfen ismini verdiğim karakterleri google’de aratın ve görsellere girip bakın ismini vereceğim karakterlerin bir kısmı gerçek hayatta var olan kişilerin bilgisayara aktarımı ile oluşturulmuş karakterler, bir kısmı da gerçek hayatta var olmayan, bilgisayar üzerinde çizilip oluşturulmuş karakterler.
- Yazımın bundan sonrasını o ismini verdiğim karakterlere baktıktan sonra okuyun. Bu karakterler: The Witcher 3 Yennefer, The Witcher 3 Ciri, The Last Of Us 2 Ellie. Bunları googlede aratın ve görsellere girip bakın.
- Baktığınızı varsayarak devam ediyorum. Bu tarz oyunlardaki kadın karakterlere bakmak haram mı?
- İsmini verdiğim karakterlere baktıysanız görmüşsünüzdür ne kadar gerçekçi olduğunu. Oyunlardaki kadın karakterlere bakmanın hükmü nedir?
- Eğer bu karakterler gerçek hayatta var olan kişilerin bilgisayara aktarımı ile oluşturulmuş ise bu karakterlere bakmak haram, gerçek hayatta var olmayan bilgisayar üzerinde çizilip oluşturulmuş karakterler ise bu karakterlere bakmak caiz mi?
- Yoksa gerçek hayatta var olan kişilerden oluşturulmuş olanına da gerçek hayatta var olmayan kişilerden oluşturulmuş olanına da bakmak haram mı?
(Bu oyunların hepsinde olmasa da bazısında cinsel sahneler olabiliyor)

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Fıtrat dini olan İslam, insanların ihtiyaçlarını dikkate almış ve bununla ilgili ilkeler koymuştur.

Eğlenmede temel ilke, dinin koyduğu emir ve yasaklara doğrudan ya da dolaylı şekilde aykırı olmamaktır.

Dinimizde eğlenmenin ibadetleri ve asli görevleri terk ve ihmale yol açacak şekilde birinci plana alınmaması öngörülmekte ve tercih edilecek oyunun yararlı, eğitici olması tavsiye edilmektedir.

İçerisinde kumar, müstehcenlik, aldatma, yanıltma, yalan ve benzeri yasak hususlar bulunmayan oyunlar genel olarak mubah kabul edilir.

Dolayısıyla günah işlenmesine vesile edilmeyen, ibadetlerden alıkoymayan ve zaman israfına sebep olmayan oyunların doğrudan haram olduğu söylenemez.

Bununla beraber kelime oyunu, bilgi-işlem oyunları, matematik oyunları gibi eğitici oyunların tercih edilmesi vakti iyi değerlendirmek bakımından daha isabetli olur.

Günümüzde bilgisayarlarda zararlı oyunların yanı sıra, eğitim için kullanılan faydalı oyunlar da olduğundan bunları da yukarıda zikredilen ilkeler çerçevesinde değerlendirmek gerekir.

İslam, yalnız zinayı değil, zinaya sevk ve davet eden yolları da yasaklamıştır.

Bu itibarla, her nerede olursa olsun cinselliği teşvik eden görüntülere bakmak günahtır. Kur'an-ı Kerim’de bu hususta: "Zinaya yaklaşmayın; çünkü o, pek çirkin ve çok kötü bir yoldur." (İsra, 17/32) buyrulmaktadır.

Bu emir kişiyi sadece zinaya ve fuhşa karşı uyarmakla kalmamakta, fuhşu teşvik ettiğinden dolayı müstehcen ve pornografik neşriyatı da kapsamaktadır.

Buna göre, erotik içerikli resimlere bakmak, bu içerikte filimler seyretmek, sanal ortamda dahi olsa müstehcen görüntüleri izlemek dinen uygun değildir. Bu durum normal görüntü ile aynı etkiyi yapacak olan sanal / çizgi / kurgu vb. dijital görüntüler için de geçerlidir.

Ayrıca bunların gerçek hayattan alınmış olması ya da hayal mahsulü olması hükmü değiştirmeyecektir. Bütün bunlar kişinin haya duygusuna ve onuruna da zarar verir.

Dolayısıyla her Müslüman elinden geldiğince bu tarz davranışlardan sakınmalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun