Tanrı ayrıntılarla uğraşmaz, düşüncesinin sebebi nedir?

Tarih: 19.05.2019 - 20:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

"Benim tahayyülümdeki tanrı; milletin saçıyla başıyla, kılığıyla kıyafetiyle, yediğiyle içtiğiyle, insanın cinsel ilişkisiyle... uğraşmaz. Böyle tanrıya da tanrı değil ancak insanın kendine edindiği ilahi zabıta derim."
- Bu ve benzeri düşünceler neyden kaynaklanmaktadır?
- Bu düşüncelerin yanlış olduğuna dair mantıklı bir görüş veya kanıt öne sürebilir misiniz? 

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Allah'ın yüceliği karşısında Güneş ile bir saç telinin farkı yoktur.

Her sıfatıyla müteal ve münezzeh olan Allah Teala’nın tahayyül ile ya da tahayyülde olduğunu sanmak, inanç olarak bir zihin tanrısına sahip olunduğunu gösterir.

Zihin tanrısını ya da putunu besleyen ana kaynak da şişmiş bir ego ve ben merkezli bakış açısıdır.

Âlemlerin rabbi olan Mevla Teala her bir varlığa onun vücudunu, şeklini, hayat zinciri içindeki yerini, rızkını, ömrünü, tüm tavır ve hallerini kuşatan çevresini lütfeder. Aksi takdirde basit bir bitkinin güneşe, bulutlara ve toprağa sözünün geçtiğini ya da insanın tüm evreni kendi hayat şartları için uygunlaştırdığını kabul etmenin saçmalığı ile baş başa kalınır.

Aynı şekilde Rabbimiz irade sahibi bir varlık olarak insanın toplumsal hayatı ve kendi mutluluğu için gerekli bazı kısıtlamaları bildirmiştir. Bunlar genelin yanında son derece azdır. 

Üstelik bu kısıtlamalar iman ve tasdikten sonra gelmektedir. Bunların farzıyetini inkar etmemekle beraber, insan doğasından kaynaklanan ihmal ve aykırı davranışlar da tövbe şartı ile af edilmektedir.

Artan sapıklıklar, kadın-erkek ilişkilerinde insan doğasını hiçe sayan davranışların neticesinde büyük zarar gören kadınlar, çocuklar, aile kurumunun değersizleşmesi, bencil ve hayvanlarda bile olmayan bir tüketiciliğin yaygınlaşması ile sürüklendiğimiz felaketler göz önüne alındığında, bir kısım ve gayet az olan yasakların ne kadar önemli bir saygı ve duruş mesafesi sağladığı anlaşılacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun