Tabiat neden yapamasın ki?

Tarih: 28.10.2016 - 00:52 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Etrafıma baktığımda evet gerçekten sanatlı ve mizanlı bir alem görüyorum. Doğru.
- ​Fakat neden tabiat yapamasın ki?
- Tabiatta böyle bir kudretin olmadığını nasıl ispat edebilirsiniz ki?
- Semadaki büyüklüğe bir bakıyorum neden orada olabilecek büyük bir kudret ile dünya gibi küçük bir gezegen idare edilmesin diyorum. Tabiat kendinde olmayanı başkasına veremez diyorsunuz. Neden veremesin ki hayal ettiğim kudrette bir tabiat bunu yapabilir. Kendinde olmayan bir şeyi var edebilir. Islama göre Allah'ın gözü kulağı yoktur ama verdiğini söylüyorsunuz.
- Ayrıca kendi kendine olabileceği fikride mantığıma oturuyor. Neden bir şeyler kendi kendine olamasın ki?
- Hücreler zerreler neden vücudu ve harici dünyayı bilemesin?
- Esbab yapamazdan kastınız nedir ayrıca?
- Esbab dediğiniz şeyler nedir ki yapamasın?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

"Tabiat" dediğimiz, tüm varlıkların öz ve niteliklerinin zihnimizde benzeşlik ve birlik ilkesine göre toplanmış kavramından ibarettir.

Doğada gözlemlediğimiz her şey sürekli bir değişim ve hareket içinde yapılan ve bozulan bir konumdadır. Yapılmış olarak durmuş stabil hale geçmiş hiçbir şey yoktur.

Atom altındaki muazzam hareketlilikten makro sistemdeki değişkenliğe değin her şeyde, bu yapılıyor olma durumu olgusal bir gerçekliktir.

O halde bir şey yapılıyor olurken, yapan olamayacağı gibi, kendiliğe sahip olmadığı için kendini de var edemez.

Mantığın varlık kurallarına uygun temel ilkelerinden birisi çelişmezliktir. Bir şeyin ya da zihinsel anlamda tabiatın aynı anda hem yapılan hem yapan olması çelişiktir.

Kaldı ki "tabiat" dediğimiz kavram, insan algısına dayalı olduğu için varsayımdan (doxa) öte bir şey de değildir. Hayali kudretlerle; varlık, hayat ve insan gibi mükemmel sistemler ortaya çıkamaz.

Hücrelerin dış dünyayı bildiğini, düşündüğünü düşünmek oldukça fantastik olsa da sonuçta bir yazıdaki harflerin önceden içinde oldukları kelime ve cümleyi, satır ve paragrafı, sayfa ve kitabı bildiklerini hatta aynı harfler oldukları için tüm diğer kitapları da bildiklerini ve yazdıklarını söylemek derecesinde bir bunalımı ortaya çıkarır.

Yapı taşlarımız olan elektron ve atomlar sadece yapı malzemelerinden ibarettirler. Yapı malzemeleri (esbap) yapamaz, kendisi yapıldığı gibi onunla da diğer şeyler yapılır.

"Tabiat yapıyor." demek, bir evi ev, bir arabayı araba, bir insanı insan yapıyor demek gibidir. Bunun ne kadar yanlış olduğu açıktır...

İlave bilgi için tıklayınız:

Allah'a İman (Sesli ve Görüntülü).

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun