Sosyal hayata girmek istemiyorum, ne yapmalıyım?

Tarih: 07.02.2020 - 11:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Hayat-ı içtimaiyeye girmek istemiyorum. Ama para kazanmak da zorundayım...
- Bana ne tür bir meslek önerirsiniz?
- Sosyal hayata girersem nasıl davranmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cenab-ı Hakk'ın hür irade vermiş olduğu insanları yaratış amaçlarından birisi, onları dünyadaki çeşitli sıkıntı ve nimetlerle imtihan etmek, halden hale geçirdiği hayat serüvenleri içerisinde onların ne kadar iman ve ibadet, yani takva üzere bir hayat sürüp sürmeyecekleri denemek, dünyada yaptıkları ve muktedir olup yapmadıkları hakkında gönderdiği kitap ve peygamberlerin öğretilerine göre hesaba çekerek ebedi akıbetlerini belirlemektir.

Başta peygamberlerin, akabinde bütün müminlerin en önemli vazifeleri cehaletle cihad etmektir.

En büyük cehalet de Allah’ı Onun istediği şekilde tanımamak ve haliyle Onun emirlerine itaat etmemektir. 

Dolayısıyla Allah katındaki tek din olan İslam bir Müslümana, nefis terbiyesi, ibadet, ilmi tefekkür gibi konulara konsantre olmayı kolaylaştıran sayılı günlerde itikaf gibi ibadetler dışında, münzevi bir hayata onay vermemektedir.

Kur'an, Hristiyan ruhbanlardan örnek vermekte ve bunların yaşadığı inziva hayatlarını bir şekliyle eleştirmekte ve bunun Allah’ın emri olmadığını ifade etmektedir.

Bir mümine düşen, nimetler ve sıkıntılar ne olursa olsun başta ailesi, akrabaları, komşuları, arkadaşları… olmak üzere sosyal toplumun içinde yer alıp, başına gelen her duruma karşı Müslümanca yaklaşarak hem hâl hem de kal diliyle etrafındaki insanlara örnek olmak ve direkt veya dolaylı bir şekilde dinini tebliğ etmektir.

Yani işin özü sosyal hayata girmeme lüksümüz yok!

O zaman da diyeceksiniz ki ortam çok kötü, âdeta beyaz takım elbise ile bataklıkta yürüyoruz. Üstümüze çamur bulaşmaması imkânsız!

Evet, çok haklısınız.

Ama unutmayın ki zorluk ne kadar fazla ise ödül de o derece fazla olacak, üstelik ödülü de verecek Zat’ı bir düşünürseniz, zorluk dediğiniz şeyler yok olur bir anda.

Mesleğe gelince;

Allah’ın her birimizde tezahür eden isim ve sıfatları vardır. Bunlar belirgindir. Bunların ne olduğunu yakınlarımız belki bizden daha iyi bilir. Mesleğimizi de buna göre seçmeliyiz. Örneğin;

- Merhameti adaletin önüne geçecek kadar şefkat ve merhameti çok olan biri, savcı ve hakim olmamalı; çünkü merhameti adil olmanın önüne geçebilir.

- Celaleti cemalini yok edecek kadar celalli olan bir kişi, öğretmen olmamalı; asker-polis-itfaiyeci... olmalı.

- Cömertliği hikmetsiz olacak kadar ileri götüren biririsi, devlet veya bir şirkette finansın başına geçmemeli, aşırı cömertliği bütçede sıkıntı yaşatabilir.

Dolayısıyla siz de bu şekilde tercihlerinizi yapmalısınız.

Yeter ki seçtiğiniz meslek ve iş helal dairede olsun, yaptığınız işte Allah’ın rızası olsun.

“Allah’ım bana yardımcı ol, işlerimi kolaylaştır!” diye samimiyetle dua eder, tevekkül ve sabır ederseniz, her şey çok kolaylaşacaktır inşallah.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun