Saff Suresi 8. ayeti namazda okuyabilir miyim?
Değerli kardeşimiz,
Evet, her ayet namazda okunabilir, bu nedenle Fatiha suresinden sonra bu ayet de okunabilir.
Hanefilere göre farz namazların ilk iki rekatında, diğer namazların her rekatında Fatiha’dan sonra Kuran’dan kısa bir sure veya buna denk düşen bir veya birkaç ayet (zammı sure) okumak vacip, diğer mezheplere göre sünnettir.
Namazda Fatiha'dan sonra okunması gereken asgari miktar, kısa üç ayet veya buna denk bir uzun ayettir.
Saff Suresinin 8. ayeti ve meali şöyledir:
يُرٖيدُونَ لِيُطْفِؤُ۫ا نُورَ اللّٰهِ بِاَفْوَاهِهِمْ وَاللّٰهُ مُتِمُّ نُورِهٖ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ
İsterler ki Allah’ın nurunu ağızlarıyla söndürüversinler; ama inkârcılar hoşlanmasalar da Allah nurunu muhakkak tamamlayacak!
Ancak unutmamak gerekir ki, namazda Kuran okunur, ayetin meali Kuran olmadığı için meal okunamaz.
Ayetin kısa açıklaması:
Yüce Allah, hak dini bütün dinlerin üzerindeki yerini alsın diye gönderdiğini Kur’an’ın değişik yerlerinde bildirdiği gibi Nasr suresinde de bu vaadini pekiştirmiştir. Bunun böyle defalarca ifade ve vaad edilmesi, bu üstünlüğün de bir kere değil birçok kere gerçekleşeceğini gösterir. Böyle olması için de bu dinin yükselme ve gerileme zamanları olacak; beşeriyetin geçireceği inkılaplar ve değişmeler arasında bütün düşüşlerin seyri fısk, zulüm, küfür, şirk yüzünden gazap ve helâke doğru gideceği gibi bütün gelişmelerin seyri de tevhid inancı ile hak dinin tecellileri olan ebedî hayatın esenliği ve mutluluğu amacına doğru yükselme biçiminde olacaktır.
Gelip geçici heves ve arzuların ardında koşanların, günahkarların, haksızların, dinsizlerin başına kıyamet koparken, hak ehli olanlar Cenab-ı Hakk’ın himayesinde arşın gölgesi altında büyük murada ereceklerdir.
Tarih gözden geçirilecek olursa görülür ki İslam’ın bu ayetlerde vaad olunan üstünlüğü her şeyden önce Resulullah (asm) zamanında,
“Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, size nimetimi tamamladım, din olarak sizin için İslamiyet’i beğendim.” (Maide 5/3)
anlamındaki ayetin nazil olduğu sırada bütün Arabistan’da başlamış ve Abbasi halifeliğinin çöküşüne kadar da doğudan batıya çok geniş bir alana yayılmıştı. Araya bir gerileme dönemi girdikten sonra çok geçmeden Türklerin öne çıkışı ve İstanbul’un fethi ile ikinci yükseliş başlamış, bu da bir taraftan Kafkas dağlarından Atlas Okyanusu’na, bir taraftan da Lehistan’dan Habeşistan’a kadar zirvesine ulaşmıştı.
Zamanımızın geçirmekte olduğu inkılap bunalımlarının neticesinde kim bilir dünya ne gibi değişmeler, gelişmeler görecektir; neler yıkılıp neler yapılacaktır. Her ne olursa olsun mevcut çağın fikrî ve fennî ilerlemeleriyle, gerek İslam alemindeki toplumların gerekse diğer muhtelif milletlerin kamu vicdanlarında meydana gelecek uyanışların gelecekte, dünyayı alt üst etmekte bulunan haksızlıkların giderilmesiyle genel yaşantıda hakkın daha yüksek bir tecellisine erme gayesini hedefleme şeklindeki değişmeyi beraberinde getireceğine, bu ise tevhid fikri ile hak dinin inkişafına bağlı bulunduğundan İslam’ın yeni bir yükselme ve inkişaf kaydedeceğine inanmak gerekir.
Şu hâlde, fâni hayatın icabı olarak her şeyin günden güne daha kötüye gideceğine, bir zaman gelip emanet düşüncesinin kalkacağına, dinin zaafa uğrayacağına ve İslam’ın yalnız adının kalacağına değinen ve gerileme devirlerini haber veren hadis ve sahabe sözlerinden ötürü ümitsizliğe düşülmemeli; Allah Teala’nın geceyi gündüze ve gündüzü geceye kattığını, “iyi sonun Allah’a karşı gelmekten sakınanların olacağı”nı (bk. Hud 11/49; Kasas 28/83) bilerek, Allah’ın bu kesin vaadlerine inanarak ve ahiretle ilgili ümidini daima koruyarak çalışılmalıdır. (Elamlılı, Hak Dini, 7/4937-4940; ayrıca bk. Tevbe 9/32-33; Fetih 48/28)
Bu ve benzeri ayetlerde, müminlere de dinlerini ve uygarlıklarını yüceltip insanlığın tevhid ve adalet çizgisinde gelişmesine öncülük edecek konuma gelmeleri hususunda kaçınılmaz görevler düştüğüne işaretler bulunduğu da unutulmamalıdır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yanlış yorumlanan bir ayet: "Onları bulduğunuz yerde öldürün."
- Zammı sure nedir, en kısası ne kadar olmalıdır?
- Namazda Rabbena duasını okumak yeterli mi?
- Bize acımazsan ziyan edenlerden oluruz, ayeti namazda okunabilir mi?
- Namazın her rekatında Fatiha okumamızın hikmeti nedir?
- "Allah nurunu tamamlayacaktır." ayeti nasıl gerçekleşecek, her yerde günahlar hakim görünüyor?
- Kalem suresi 51 ve 52. ayetleri namazda okuyabilir miyiz?
- Kıyamet ile ilgili hadislerde Yahudilerle bir savaşın olacağı geçiyor mu?
- İnanmaya Direnen Birinin Son Soruları
- Sadece Kevser ve İhlas surelerini ezbere bilen kişi, bunları okuyarak namaz kılabilir mi? Eşim sadece Kevser ve İhlas surelerini biliyor ve namazda onları okuyor, diğer sureleri ezberlemeye çalışıyor...