Sadaka-i cariye biterse sevap kesilir mi?

Tarih: 01.09.2022 - 09:38 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir kişi bir cami yaptırsa veya umumun kullanacağı bir ilim meclisi veya köprü yol yaptırsa veya salih bir evlat bıraksa geride veyahut fayda sağlanan bir ilim eseri bıraksa sadaka-i cariye oluyor.
- Lakin sadakayı yapan kişi öldükten bir süre sonra bu cami, evlat ve geride bıraktığı ilim inkıtaa uğrasa örneğin yıkılsa, ölse, yok olsa, ortadan kalksa bu sadaka-i cariyenin akıbeti ne olur, sevap kesilir mi, akar kesilir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sadaka-i cariye, zaman ve mekânla sınırlı olmaksızın hayır işleme gayretidir ve öldükten sonra bile amel defterinin kapanmamasına vesile olur.

Allah Resulü (asm) bu durumu şöyle dile getirmiştir:

“İnsan ölünce üç şey dışında ameli kesilir. Sadaka-i cariye yani faydası kesintisiz devam eden hayır, kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine dua eden hayırlı evlat." (Müslim, Vasiyye, 14)

Vakıf kurma, cami, sebil, çeşme, köprü, okul, hastane, yol vb. insanların istifadesine sunulan hizmetler bu kapsamdadır ve istifade edildikçe sahibine sevap kazandırır.

Hz. Peygamber (asm), ilim ve salih evlattan başka, sadaka-i cariye kabilinden olan; mescidin, yolcular için inşa ettirilen evin, insanların istifadesi için akıtılan suyun, sağlığı tam iken verilen malın sevabının ölümünden sonra da kişiye ulaşacağını müjdelemiştir. (İbn Mace, Sünne, 20)

“Sadaka-i cariye -doğal afet vs.den dolayı- yıkılsa, inkıtaa uğrasa veya yok olsa sevap kesilir mi, akar kesilir mi?" sorunuza gelince, amellerin niyete göre olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu bakımdan inşallah sevap almaya devam eder...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun