İnsan alışkanlık haline getirdiği nafile ibadetlerden öldükten sonra da o ibadetleri yapıyormuş gibi sevap alabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
İnsan öldükten sonra prensip olarak imtihan dönemi bittiği için, artık herhangi bir günah veya sevabın yazılması söz konusu değildir. Bu açıdan bakıldığında ne bir nafile ibadetin sevabı ne de bir suçun günahı ölümden sonra devam etmez.
Ancak bir kimse, arkasından devam edecek şekilde bir günah veya sevap kaynağını bırakmışsa bu devam eder. Nitekim bir hadis-i şerifte rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurmuştur:
“İslâm'da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabının bir misli de kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm'da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. Ayrıca o kötü çığırda yürüyenlerin günahının bir misli de ona aittir. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksan olmaz.”(Müslim, zekât, 69).
Bu hadisten de anlaşıldığı gibi, kişinin kendi emeğiyle geride bıraktığı bir akar gibi devam eden, ardı arkası kesilmeyen iyilik veya kötülüğün karşılığı da devam eder. Onlar bitince o karşılık da biter.
Şu hadis-i şerif de konumuzu açıklamaktadır:
“İnsan öldüğü zaman -şu üç şey hariç- amelleri kesilir/amel defteri kapanır. Bunlar: Sadaka-i cariye (cami, köprü, hastane, çeşme gibi sürekli devam eden bir sadaka) faydalı ilim (gerek ahirette, gerekse dünyada olsun insanların yararına olan bir ilmin-kitap ve talebeler vasıtasıyla devam etmesi), arkasından dua eden salih evlat.”(bk. Müslim, h. no: 1631).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İbadetlerimin sevaplarını bütün ümmete ve geçmiş ümmetteki Müslüman kardeşlerimize bağışlıyorum, ulaşır mı?
- Günaha, kötülüğe sebep olmanın ve kötü bir çığır açmanın vebali nedir?
- Kıyâmet günü, insanlar arasında hükmedilecek ilk şey kandır, hadisini açıklar mısınız?
- Öldükten sonra amel defterimiz kapanır mı? Sadaka-i cariye hakkında bilgi verir misiniz? Bazı kişiler eğer bu dünyada anılacak bir şey (cami, çeşme vb...) yaptırırsak, ölsek dahi sevap alacağımızı söylüyor...
- "Bir saat ilimle meşgul olmak, altmış yıl ibadetten hayırlıdır." diye bir hadis var mıdır? İlim ibadetten üstün müdür?
- Okumuş olduğumuz Kur'an ve duaların sevabını, geçmişlerimizin ruhuna ve kendi ruhaniyetimize bağışlayabilir miyiz?
- Cami ve mescitleri yaptırmanın sevabı nedir?
- "Ümmetin Üstünlüğü ile ilgili olan, Allah Teâlâ bu ümmeti, hatâ, unutma ve cebr (zorlama, tehdit vs.) altında yaptığı işlerden ve kalbe elde olmadan gelen çirkin şeylerden dolayı hesâba çekmeyecektir." Bu hadis midir; nasıl anlamalıyız?
- Okul ve cami yapmanın sevabı nedir?
- Ağaç dikmek sadaka-i cariye sınıfına girer mi? Ben ağaç veya ağaçlar yetiştirsem, ecirim öldükten sonra devam eder mi? İnsanlar oksijenini solusa, gölgesinde otursa...