Peygamberlerin dışkılarını toprak yutar mı?

Tarih: 20.02.2026 - 22:01 | Güncelleme:

Soru Detayı

Anlatılana göre bir gün Muhammed sallallahu aleyhi vesellem hacetini gidermiş sonra Hz. Aişe'de hacetini gidermek için içeriye girince Efendimizin dışkısını görmemiş onun yerine misk kokusu varmış. Hz. Aişe durumu efendimize sorunca biz peygamberlerden çıkan her şeyi toprak yutar buyurmuş. Kaynağından emin değilim ama Şifa-i Şerif Kitabı olabilir. Bu şekilde bir hadis var mı varsa sıhhati nedir? Arapçasını da yazın İnşallah.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili rivayet şöyledir:

روى الطبراني أن عائشة -رضي الله عنها- قالت: يا رسول الله؛ إني أراك تدخل الخلاء، ثم يأتي الذي بعدك فلا يرى لما يخرج منك أثرا

فقال: يا عائشة، أما علمت أن الله أمر الأرض أن تبتلع ما يخرج من الأنبياء

Hz. Aişe şunu anlattı:

- “Ya Resulallah! Ben senin tuvalete girdiğini görüyorum ve senden sonra giren kimse, senden çıkan şeye ait hiçbir eser göremiyor?” dedim. Resulullah (asm):

- “Aişe! Bilmiyor musun? Allah, yeryüzüne peygamberlerden çıkan şeyleri yutmasını emretti.” dedi. (1)

İbnü’l-Cevzî bu rivayetin sahih olmadığını açıkça belirtir.

İki ayrı senedini incelemiş ve her ikisinde de ağır cerh edilmiş râviler bulunduğunu söylemiştir:

Birinci tarikinde: Hasen b. Ulvân vardır. Ahmed b. Hanbel ve Yahya b. Maîn onu yalancı saymıştır. Nesâî, Ebû Hâtim ve Dârekutnî: metrûkü’l-hadîs demiştir. İbn Adî: “Hadis uydururdu.” demiştir.

İkinci tarikinde: Muhammed b. Hassân vardır. Dârekutnî: Bu rivayeti tek başına nakletmiştir. Ebû Hâtim er-Râzî: kezzâb (yalancı) demiştir. (2)

Bu sebeple hadis âlimleri nezdinde rivayet zayıf hatta uydurmaya yakın derecede zayıf kabul edilmiştir.

Süyûtî bu rivayeti Hasaisü’l-Kübrâ adlı eserine almıştır. Ancak bu, hadisin sahih olduğu anlamına gelmez. Çünkü, Süyûtî, “hasâis” (Peygamber Efendimize mahsus özellikler) konularında zayıf rivayetleri de nakletmiştir.

Sonuç

Bu rivayet sahih değildir. Senedinde yalancı ve metrûk râviler bulunmaktadır. Güvenilir hadis kaynaklarında sahih veya hasen olarak kabul edilmemiştir.

Peygamberimize ait “hasâis” konularında bazı âlimler ihtiyatlı davranmış, fakat hadis usulü açısından rivayet zayıf hatta çok zayıf kabul edilmiştir. (3)

Eğer sahih bir rivayet varsa, bu durum peygamberlerin özel durumlarıyla bağlantılıdır ve genel halk için geçerli olan kurallar dışında değerlendirilmesi gerekir.

Kaynak:
1) bk. Deylemi, 5/427; Taberan, Evsat, 8/21; Tarihu'l-Hatib, 8/62; İbn Hıbban, Mecruhun, 1/240; Zehebî, Mizanu'l-İ'tidal, 1/543.
2) Ebu'l-Ferec lbnu'l-Cevzî, el-İlelu'l-Mutenahiye, s. 187.
3) Suyutî, Hasaisu'l-Kübra, 1/175.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun