Peygamberimiz cuma namazlarını gayrimüslim bir ülkede kılmış mı?
- Peygamber Efendimizin şeriatla yönetilmeyen bir ülkede cuma namazlarını kılmadığı, yalnızca Allah'ın yasalarının geçerli olduğu ülkede cuma namazı kıldığı ve kıldırdığı doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Cuma namazı Kur’ân-ı Kerîm’de özellikle zikredilmiştir. Hz. Peygamber (asm) henüz Medine’ye hicret etmeden önce Medine'deki Müslümanlar kendi aralarında istişare edip cuma namazı kılmışlardır.
Cuma namazının hangi tarihte farz kılındığı konusunda iki rivayet vardır. Birinci rivayete göre Mekke’de farz kılınmış, ancak müşriklerin engellemesi yüzünden fiilen edası hicrete kadar ertelenmiştir. İkinci rivayete göre ise cuma namazı hicret sırasında farz kılınmıştır.
Hz. Peygamber’in (asm) daha önce Müslümanların serbest oldukları bölgelerde cuma namazı kılmalarını emretmiş ve hicretin vuku bulması ile de kendisi de bunu uygulamıştır. (bk. Diyanet İslam Ansiklopedisi, Cuma Md.)
Bu uygulamadan da anlaşıldığı üzere cuma namazı Müslümanların engellenmediği her yerde kılınabilir. Darülharbin anlamı Müslümanların serbestçe ibadetlerini yapamadıkları yer olarak değerlendirildiğinde şayet bir engel varsa, o zaman farziyeti ortadan kalkmaktadır.
"Allah'ın yasalarının geçerli olduğu yer" kavramı yorumlanmaya ve spekülasyona açık bir söylem olması hasebiyle cuma namazının geçerliliğine bir şart olarak söylenmesi doğru değildir. Müslümanların bir araya gelmesinin engellenmediği her yerde cuma namazı kılınması esastır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kurum içinde cuma namazı kılınabilir mi?
- Cuma günü öğle namazı nasıl ve ne zaman kılınır?
- Hazreti İbrahim'in milletindenim, ne demektir?
- Peygamberimizin istediği gencin özellikleri nelerdir?
- Şafii mezhebine göre cuma namazından sonra öğle namazını da (yalnız veya cemaatle) kılmak farz mıdır?
- Yurt dışında cuma namazı kılamayanların başka bir ülkeye hicret (göç) etmesi gerekir mi?
- Peygamber Efendimizin doğum tarihi ne zamandır?
- İSLAMİYETİN UYGULANMADIĞI YERDE CUMA NAMAZININ FARZ OLUP OLMADIĞI HAKKINDA ÇELİŞKİLİ SÖZLER SÖYLENMEKTEDİR. BUNUN MAHİYETİ NEDİR? CUMA NAMAZI NE ZAMAN FARZ OLMUŞTUR?
- İSLAMİYETİN UYGULANMADIĞI YERDE CUMA NAMAZININ FARZ OLUP OLMADIĞI HAKKINDA ÇELİŞKİLİ SÖZLER SÖYLENMEKTEDİR. BUNUN MAHİYETİ NEDİR? CUMA NAMAZI NE ZAMAN FARZ OLMUŞTUR?
- Peygamberimizi (asv) överken, "Levhi Mahfuz'daki ilim ona verilen ilminin bir kısmıdır." deniliyor. Bu doğru mudur?