Palm yağı ve yiyeceklerdeki palm yağı haram mı?
- Geçenlerde bir cips ve gofret aldım ve onların içine baktığımda bitkisel yağ (palm yağı) yazıyor. Şimdi bu palm yağları helal mi?
- Bazı haberlerde helal deyip geçmeyin palm yağını gizlemişler gibi şeyler dendi. Bu palm yağları helal mi yoksa değil mi?
- Ayrıca Palm yağının zararlı olduğu ve bu nedenle ormanların yok olduğu iddia ediliyor, bu iddialar doğru mu?
Değerli kardeşimiz,
Palm yağı (palmiye ya da hurma yağı), palmiyenin meyvelerinden elde edilen bitkisel bir yağdır. Nasıl ki, ayçiçek ve zeytinyağı gibi bitkisel yağlar varsa palm yağı da bunlar gibi bitkisel bir yağdır ve helaldir; dini açıdan bir sakıncası yoktur.
Palm yağının zararlı olduğu veya bu yağ sebebiyle ormanların yok olduğu iddiaları doğru değildir.
Bütün bitkisel yağlar için geçerli olan ne ise, palm yağı için geçerli olan da aynısıdır. Bu nedenle örneğin ayçiçek yağı veya zeytinyağı için söylenecekler, palm yağı için de geçerlidir. Bitkisel bir yağ, sağlığa zarar verecek bir işleme tabi tutulmadığı sürece yenilmesinin, pişirmede kullanılmasının veya çeşitli gıdalara katılmasının bir sakıncası olamaz.
Palm yağı nedeniyle ormanların yok olduğu iddiası doğru değildir. Çünkü palm yağı ağacın meyvesinden yapılan bir yağdır. Zeytinden yağ yapılması gibidir. Zeytinden yağ yapılmasının zeytin ağacına katkısı veya zararı ne ise, palm meyvesinden yağ yapılmasının da ağacına katkısı veya zararı o kadardır.
Palm yağı, daha çok Malezya, Batı ve Orta Afrika ile Endonezya gibi Müslüman ülkelerde tarımı yaygın olarak yapılan, yağ oranı %50 olan yağlı meyvenin pulp kısmından ve çekirdeğinden elde edilen ve oda sıcaklığında yarı katı olan bir yağdır. Gıda sanayinde diğer yağlara göre ucuz olması sebebiyle hem pişirme yağı olarak hem de çeşitli hazır gıdalarda kullanılmaktadır.
Özetle, palm yağı bitkisel bir yağdır, dini açıdan hiçbir sakıncası yoktur, diğer bitkisel yağlar gibidir. Palm yağının -sağlığa zarar verecek bir işleme tabi tutulmadığı sürece- sağlığa zararlı olduğu veya ormanların yok olmasına sebep olduğu iddiaları asla doğru değildir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Krill yağı helal mi?
- Domuz yağı ve katkıları ile alınan gusül ve abdestin hükmü nedir?
- BALIK YAĞINDA TEVHİD DELİLLERİ
- İçerisine fare düşmüş yağlar rafine edilerek tekrar kullanılmaktadır. Bu yağları kullanmak caiz midir, rafine edilirse temizlenmiş olur mu?
- Kur'an'da neden sadece Arabistan'da yetişen meyvelerin isimleri vardır?
- Gliserin necaset midir?
- Hacda ihramda bulunan kişinin, zaruretten dolayı koku sürünmesi veya kokulu sabun kullanmasının hükmü nedir? Ve yine ihramda ilaç hükmünde krem sürmek-mesela güneş alerjisi olan kişi için güneş koruyucu krem sürmek- caiz midir?
- "Biz elbette doğru söyleyenleriz." mealindeki ayette geçen "söyleyenleriz" kelimesi yerine, "söyleyeniz" olması gerekmez miydi?
- İçinde domuz yağı bulunan şampuan ve sabun gibi malzemeyi kullanmak caiz midir?
- Saça sürülen yağ orucu bozar mı?