Domuz yağı ve katkıları ile alınan gusül ve abdestin hükmü nedir?
- İçinde domuz yağı ve katkıları bulunan sabun, şampuan vb. temizlik malzemeleri ile alınan gusül ve abdesttin hükmü nedir?
- Günümüzde birçok sabun, şampuan vb. temizlik ürünü markası var. Bunların içinde domuz yağı ve katkılar var mı yok mu bilemiyoruz. Ben bazen birkaç markaya bakıyorum üzerinde yazmıyor domuz yağı ve katkıları var mı yok mu yazmıyor. Bazı insanlar, yerler olabilir şu markalarda vardır falan diye söylüyorlar, bu durumda nasıl hareket etmeliyiz?
- Özetle:
1. İçinde domuz katkıları bulunduğu bilinen sabun, şampuan gibi temizlik ürünlerini kullanmak helal midir? Alınan abdest ve gusül geçerli midir?
2. İçinde domuz katkısı olduğu bilinmeyen durumlarda hüküm nedir, ne yapmalıyız?
3. Bir sorum da şu şekilde; gusül abdesti alırken veya almadan önce normal yıkanma yapılırken kovadan su alırken vb. durumlarda eldeki veya vücuttaki sabun köpük suya temas ediyor suya düşüyor bu suyla gusül abdesti ve normal abdest alınır mı? Ben çok mu inceliyorum acaba?
Değerli kardeşimiz,
1. Dinimiz, insanı maddi ve manevi her türlü zarardan korumak için bir takım kurallar koymuş ve insana zarar verebilecek pis ve kötü olan her şeyi yasaklamış; temiz güzel ve faydalı olanı da helal kılmıştır. (bk. Bakara, 2/168,173; A'raf, 7/157)
Domuzun pis olduğu ve etinin haram kılındığı Kur'an-ı Kerim'de açıkça ifade edilmiştir. (bk. Bakara, 2/173)
İçeriğinde domuzdan elde edilen katkı maddesinin bulunduğu kesin olarak biliniyorsa sabun, şampuan vb. temizlik ve kozmetik ürünlerini kullanmak caiz olmaz, haramdır.
Domuz necis yani dini açıdan pis olduğundan, onun ve ona ait bir şeyin değdiği her yer necistir. Dokunan yer veya yerlerin temiz su ile yıkanması gerekir. Yoksa abdest ve gusül geçerli olmaz.
2. Sabun ve şampuan gibi bazı temizlik ürünlerinde domuz katkısı bulunma şüphesi varsa, ancak kesin olarak bilinmiyorsa, ihtiyaten bu tür ürünleri kullanmamak ve bilinen güvenilir markaları tercih etmek daha doğru olur.
3. Bir mutlak (tabii-temiz) suya, kullanılmış (müstamel) su karıştığı zaman bakılır:
Eğer asıl temiz su, karışan (müstamel) sudan iki kat fazla ise, onunla hükmi necaset (abdestsizlik) giderilebilir. Ancak ihtiyaten kullanılmış suyu temiz suya sıçratmamaya özen göstermek gerekir.
Ayrıca sabunun veya köpüğün düştüğü suyun üç vasfı (rengi, tadı, kokusu) bozulmamış ise, bu su temizdir ve gusül abdestinde kullanılabilir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Domuz kılını yüze tıraş köpüğü sürmekte kullanırsak yüzümüz necis ...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Suyun tadı, rengi veya kokusu değişince, necis mi olur?
- Oteldeki diş macunu, sabun, şampuan gibi şeyleri alabilir miyiz?
- Gusül alırken, üzerimizden akan suyun yıkandığımız suya karışmasında sorun var mıdır?
- Cünüp olan kişinin yaptığı işler pis midir? Cünüp gezmek günah mıdır?
- Şafii mezhebine göre gusül ve mai müstamel hakkında bilgi verir misiniz?
- İstihale (hâl değişme, kimyasal değişim) ile necis şeyler temiz olur mu?
- Sularla ilgili hükümler nelerdir?
- Klorlu su ile abdest alınır mı?
- MÂ-İ MUKAYYED
- MÂ-İ MUKAYYED (MUTLAK SULAR)