"Orada, sabah akşam rızıkları hazırdır." (Meryem, 19/62) ayetine göre cennette yemek iki öğün mü olacak?
Değerli kardeşimiz,
"Orada boş söz işitmezler, kendilerine yalnız esenlikler dilenir. Orada, sabah akşam rızıkları hazırdır." (Meryem, 19/62)
"Orada, sabah akşam rızıkları hazırdır." cümlesinden maksat sabah ve akşam kadar olan iki vakitte istedikleri yiyecek ve içecek maddeleri hazır demektir. Zira gerçek olarak sabah ve akşam cennette yoktur. Çünkü orada ne gün ne de gece vardır. Yani ayette «kadar» kelimesi takdir edilir (Bu yorum İbn Abbas ve İbn Cüreyc'ten rivayet edilmiştir).
Bazı tefsir alimleri bu cümlenin "Onların rızıkları kesilmez" anlamına geldiğini söylemişlerdir. Nitekim Cenab-ı Hak başka bir ayette «Ne kesilir ne de başkası tarafından menedilir.» buyurmuştur. Tıpkı «Ben sabah ve akşam seni anmaktayım.»; yani daimi şekilde anmaktayım denildiği gibi.
Zübeyr bin Bekkar, İsmail bin Ebi Uveys'ten, o da Enes İbn Malik'ten naklediyor: «Müslümanların yemeği günde iki defadır.» dedi ve bu ayeti okudu. Sonra devamla: «Cenab-ı Hak oruçta sahuru gıda yemeği yerine koymuş ki Müslümanlar onunla ibadete güç yetirsinler.» dedi.
Hakim-i Tirmizi «Nevadiru'l-Usûl» adlı kitabında Eban'ın hadisinden rivayet ediyor. O da Hasan'dan ve Ebi Kilabe'den nakletmektedir:
«Bir kişi: 'Ey Allah'ın Rasûlü! Acaba cennette gece ve gündüz var mıdır?' diye sordu.
Hz. Peygamber (asm) cevap olarak: «Bu suali sana sorduran durum nedir?» diye buyurunca:
«Ey Allah'ın Rasûlü! Kur'an'da Cenab-ı Hak 'Onlar için sabah akşam rızıklar vardır.' buyurmaktadır. Ben de gece, sabah ile akşam arasında olur diye düşündüm ve bunun için sana sordum» dedi.
Hz. Peygamber cevap olarak: «Orada gece yok. O ancak bir ışık ve nurdur. Sabah akşamların, akşamlar da sabahların üzerine gelir. Onlara hediyelerin en kıymetlileri Allah tarafından namaz vakitlerinde gelir. O namazlar ki onlar dünyada kılınırlar. Melekler onlara selâm verirler.» buyurmuştur.
Bu hadis, ayetin mânâsını açıklamaktadır.
Alimler «Cennette gece ve gündüz yoktur. Cennet ehli ebedi bir nur içindedirler. Gecenin gündüzden ayırımı ancak perdelerin sarkması ve kapıların kapanmasından anlaşılır. Perdelerin kaldırılması ve kapıların açılmasıyla da gündüzün miktarı anlaşılır.» demişlerdir. Bunu Ebu'l Ferec'il-Cevzi ile Mehdevi, muhaddislerden rivayet etmişlerdir. (Kurtubi, Ahkam'ul-Kur'an, cilt: 11, sh: 127, vd.)
(bk. Ali Arslan, Büyük Kur’an Tefsiri, Arslan Yayınları: 11/139-147.)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Cennette gece-gündüz, aydınlık-karanlık olacak mı; orada sabah akşam kavramları var mı?
- Cehennemdeki Gayya kuyusu hakkında bilgi verir misiniz?
- “Taht el-arz yaptığım hayali bir seyahat...” Bu cümlede geçen “taht el-arz” ifadesi ne demektir?
- HÛRÎ, HÛRİLER
- Cennette ibadet var mıdır?
- Cennete giren bir kişi kendinden üst tabakada olan birini görünce, "Keşke ben de çok ibadet etseydim.", diye pişmanlık duyacak mı?
- Kur'an'da, Ümeyye'nin şiirlerine benzer ifadelerin olması nasıl açıklanabilir?
- "Orada (cennette) istedikleri her şey onlarındır, üstelik katımızda fazlası da vardır." (Kaf, 50/35) ayetini nasıl anlamalıyız?
- "Ehl-i Cennet, bir vakitte yüz bin yerlerde bulunup yüz bin hurilerle sohbet ederek yüz bin tarzda zevk almak, o ebedî cennete, o nihayetsiz rahmete layıktır ve Muhbir-i Sâdıkın (a.s.m.) haber verdiği gibi hak ve hakikattir." Hangi hadiste bu geçmektedir?
- Cismaniyetin sayılan hususiyetleri, mahiyeti itibariyle bedeni ilgilendiriyorsa; bu beden cennette de kullanılacaksa, aynı arıza ve problem orada da olmayacak mı?