Okuduklarımızı ve öğrendiklerimizi, yapmak ve hayata geçirmek için neler yapmalıyız?

Tarih: 17.05.2015 - 01:22 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Okuduklarımızı ve öğrendiklerimizi, amele, hayata geinkişafa ve istidatlarımızdaki tıkanmalarımızı, imanımızı, anlayışımızı, yakinimizi Okuduklarımızın, öğrendiklerimizin "sadece bilgisel nöron bağlarımızı" tatmin etmekle kalmayıp; amele, inkişafa ve istidatlarımızdaki tıkanmalarımızı, imanımızı, anlayışımızı, yakinimizi, sıhhatimizi, afiyetimizi, helal rızkımızı, Resulullaha (sav) muhabbetimizi ve ittibamızı, Kur'an'a bağlılığımızı ve itaatimizi ziyadeleştirerek bütün dertlerimize çare-i necat olması için nasıl bir metot izlemeli ve neler yapmalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Güzel meyveler almak için ilgili ağacın çekirdeğini ıslah etmek, verimli bir toprağa dikmek, güneş ışığını alacak yere koymak, sulamak ve benzeri hizmetler yapmak gerekir.

Bunun gibi, bir amel ağacından güzel meyve almak için onu kitap-sünnet çizgisindeki ibadet toprağına dikmek, ihlas güneşinin ışıklarına mazhar olacak şekle sokmak, akıl-fikir-gönül abıhayatı ile sulamak, bu ağaçtan yalnız Allah’ın rızası ürününü almayı amaçlamak, amel zeminini her türlü kibir, gösteriş, gurur dikenlerinden temizlemek gerekir.

Bütün bu işlere muvaffak olan kişi de bu güzel amellerin Allah’ın kendisine bir ikram ve ihsanı olduğunu düşünmesi, -Kur’an’ın ifade ettiği gibi- güzellikleri Allah’a, kötülükleri kendi nefsinin malı olduğuna içten iman etmesi şarttır.

- Bununla beraber, kişi yaptığı amellerinin makbul olup olmadığını, dünyadaki bazı güzellikleri görüp görmemeye bağlamak, şeytanın yaman bir tuzağıdır. Bu dini dünyaya dirsek yapmaktır.

Bu sebeple, kişi hiçbir zaman gördüğü bazı güzel durumları kendi amelinin bir mükâfatı olarak görmemeli, Allah’ın mahza bir lütfu olarak telakki emelidir.

Birçok kâfir ve fasık adama -hikmetinin gereği olarak- bazı teknolojik harikaları ilham eden Allah’ın, bunu da lütfettiğini düşünmeli ve ömrünün sonuna kadar hiçbir zaman “Be artık oldum, olgunlaştım!” dememelidir.

Bütün niyet ve gayretlerinde samimi olduğunun göstergesi olarak da tövbe-istiğfarı elden bırakmamalıdır.

Rahman ve Rahim olan Rabbimiz, hepimizi rızasına uygun salih amellere muvaffak eylesin, Âmin!..

İlave bilgi için tıklayınız:

İslamiyet'i iyi öğrenmek ve yaşamak için ne yapmak gerekir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun