Kalbinde Hak’tan gayrı düşüncelere yol veren, onu putlarla doldurmuş mu olur?
- İbni Arabi hazretlerinin özün özü kitabındaki aşağıdaki ifadeleri izah eder misiniz?
"Gönül ilahi bir Kabedir. Her kim oraya Hak’tan gayrı düşüncelere yol verirse, kalbini putlarla doldurmuş olur. Hakkın her nefeste gelen gizli misafiri olan tecelli kulun kalbini zikir ve tefekkürler meşgul olur bulursa, Yüce Hakkı düşünürse; o misafiri ağırlamış olur. Şayet nefes ile gelen o tecelli, Hakk fikrini orada bulamaz da, oradaki bir melek ile karşılaşırsa, onların birleşmesinden meleklere has bir suret hasıl olur; ruhların geçtiği noktadan geçer, sidreye kadar uçar ve orada karar kılar. Şayet o nefes ile gelen Hakk misafiri, kalbde şeytani şeylerle karşılaşırsa, bu sefer ateşli ruhani surete benzeyen bir hal ortaya çıkar. Adeta siyah kuş şeklinde şeytanların geçtiği yoldan gider; ancak ay menziline kadar varır. Onun için oradan öte yol yoktur. Kıyamete kadar orada bekler. Şayet o nefesle gelen misafir geldiği anda bir güzelliği bulursa, o anda iyi bir şekil alır, suret alır; iyi bir uçuşla uçar ve cennete varır. Girdiği suretin mizacına has nimet bulur ve orada sahibi gelinceye kadar kalır."
Değerli kardeşimiz,
- Bilindiği üzere, “Özün Özü” adlı eser, İbn Arabî’nin "Futuhat-ı Mekkiye"sinin değişik yerlerinden tercüme edilerek ortaya konulmuş bir derlemedir. Ve bu eseri Osmanlıcaya Tercüme eden İsmail Hakkı Bursevi’nin kendi yorumları yanında yapılan ilave bilgiler de söz konusudur. Futuhatta araştırmamıza rağmen bu konuya rastlayamadık. Bu bilgilerin hepsi İbn Arabî’nin bizzat kendi ifadeleri mi, yoksa başka ilaveler de var mı, bunu tespit edemedik.
- Bu sebeple önce, bizzat İbn Arabi’nin kendi ifadesini göremediğimiz için, ikincisi bu konunun anlaşılması bizim açımızdan ve muhataplarımız açısından zor olduğu için, bunu tam bir yoruma tabi tutmayı uygun görmedik.
- Bununla beraber, özet olarak bundan istifade edilmesi gereken ders şudur:
Kalb Allha’ın aynasıdır. Ve nazargâhıdır. İnsanın itikat mahalli de kalptir. Bu sebeple, kalbinde masiva denilen Allah’ın dışındaki varlıkların sevgisine kalbinde yer verenler, onu bir nevi putlarla doldurmuş olacaklardır.
Bunun tersine bir kimse kalbinde hep Allah’a, emir ve yasaklarına ve onun azametinin hatırına ve hatırasına yer verirse, kalbinde tevhit inancını ve onun bekçileri olan meleklerle doldurmuş olur.
Kalpte iyi düşüncelere yer verildiği zaman o kalp Allah’a tahsis edilmiş olur. Şayet kötü düşüncelere yer verilirse, o kalp baştan başa şeytanların cirit attığı bir iblis karargâhına döner.
Herkes buna göre rotasını çizmelidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Gâibane ve huzurane ibadet ne denektir? Fatiha suresi buna örnek olabilir mi?
- Celcelutiye duasının manevi hayatımıza katkısı için ne yapmalıyız?
- Saadete erenin boynunda ism-i azam gerdanlık gibidir, sözünü açıklar mısınız?
- İnsan her bir isimden bir tutam alır ve o tutam ile mi Allah’ı tanır?
- Hurufu mukatta / kesik harflerle nasıl dua edilir?
- Arap alfabesi vahiy midir?
- Hiçbir etki altında kalmadan, Kur'an'ı idrak etmek için neler yapılabilir?
- Aczimizi ve fakrımızı şefaatçi yapıp, hakikatlerin inkişafını talep edebilir miyiz?
- Okuduklarımızı ve öğrendiklerimizi, yapmak ve hayata geçirmek için neler yapmalıyız?
- Günümüzde, nüfusun %60-70'inin tam dindar olması mümkün müdür?