Doktor, baba ile bağlarını kes diyor ne yapayım?

Tarih: 01.05.2025 - 07:59 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir psikiyatristin tavsiyesi üzerine baba ile bağların kesilmesi uygun mu?
- Yirmili yaşlarımın sonlarındayım ve kişiliksiz, karar veremeyen, arkadaş edinemeyen, iyi niteliklere sahip olmama rağmen saygın bir iş bulamayan bir insan haline geldim.
- Tüm kişisel parama mal olan 3 yıllık psikoterapiden sonra doktorun vardığı sonuç, babamı ve bazı aile ve akrabalarımı boykot etmezsem durumumun daha da kötüye gideceğiydi ve bugün, üç yıl sonra, onun sözleri doğru ve evden çıkıp bağımsız yaşamak için ne param ne de iyi bir işim var.
- Babam anneme bizim yanımızda bağırır, döver, akraba olmadıkları bahanesiyle ailesini ziyaret etmesini engeller, izin vermediği bahanesiyle komşu ve arkadaşlarını ziyaret etmesini engellerdi ve annem yine de sabrederdi.
...

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anlattıklarınızdan yola çıkarak şunu diyebiliriz ki, çocukluğunuzda duygusal, sosyal ve ekonomik ihmalin ve özensizliğin içinde yetişmiş ve görünüşe göre yetişkinlikte de bu etkilerden henüz kurtulabilmiş değilsiniz.

Anlattıklarınıza göre, otoriter, manipülatif ve kontrolcü yapıda bir ebeveynle karşı karşıya kalmışsınız. Hissettikleriniz normal, tepkileriniz anlaşılır. Bu, sizin suçunuz değil. Burada önemli olan kendinize ve ailenize yeni travmalar yaşatmadan sorunun üstesinden gelmektir.

Bu çerçevede size tavsiyelerimiz şunlar olabilir:

Babanızı Anlamaya Çalışın

Babanızın söz ve davranışları, sizin anlattığınız gibiyse asla kabul edilmez ve hak verilemez. Yani onun sizin onurunuzu ve kişiliğinizi sarsan davranışlarına hak vermeyin, ama onu da anlamaya çalışın.

Bu durumda onun davranışları ile kendi şahsını ayırmış olursunuz. Çünkü öncelikle yanlış bir terbiye biçimi olsa bile, asıl amacı çocuklarını korumaktır, babalık iç güdüsü ile sizi korumaya çalışıyor. Zira kendi babasından benzer şeyler görmüştür veya yaşadığı travmatik olaylar onu böyle davranmaya sevk ediyor veya karakteri ve kişiliği zamanla bozulduğu için sağlıklı düşünemiyor.

Muhtemelen daha iyi bir ailede, daha anlayışlı bir babanın kanatları altında ve daha sağlıklı bir karaktere sahip olsaydı böyle davranmayacaktı.

Bu şekilde düşünürseniz, onun yaptıklarını yine kabul etmezsiniz, ama ona karşı olan kızgınlığınız yok olur, en azından azalır.

Bağ Kesmek Yerine Sınır Koyun

Psikiyatristin “bağları kes” tavsiyesi, sizin yaşadığınız travmaları korumacı bir yaklaşımla değerlendirdiği anlamına geliyor, yani bir süreliğine sizi korumak istemiş olabilir. Ancak bu tür bir kararın psikolojik, dini, sosyal ve ekonomik boyutları çok katmanlıdır.

Bu çerçevede “Bağ kesmek” ifadesi çok sert ve travmatik olabilir. Bunun yerine daha faydalı bir yol olan "sınır koyma"yı tercih edebilirsiniz.

Mesela, onunla konuşmak zorunda değilsiniz ancak kısa, yüzeysel iletişim kurabilirsiniz, bundan kaçınmayın. Unutmayın zorlamalara cevap vermemek ve kendi kararlarını savunmak bağ kesmek değil, sınır koymaktır. Bunun yanında babanız maddi olarak gerçekten çok muhtaç değilse yardım etmek zorunda değilsiniz, hele ki kendi hayatınız pahasına.

Babanızın sizin kişiliğinize, onurunuza, gururunuza yönelik söz ve davranışları sineye çekmek veya içinize atmak yerine, saygınızı bozmadan mesafe koyabilirsiniz, izin vermeyebilirsiniz. Yeter ki, karşınızdaki kişinin babanız olduğunu unutmayın ve saygı sınırını aşmayın. Çünkü insanlar kendilerini savunmak veya korumak için kaba ve sert önlemler almak zorunda değiller.

Maddi Sorununuzu Az da Olsa Çözmeye Çalışın

Anladığımız kadarıyla şu an ne babanızdan kopabiliyor ne de maddi açıdan özgür olabiliyorsunuz. Bu döngüyü kırmak için somut, küçük ama sürdürülebilir hedefler belirlemeniz çok kıymetli:

Mesela geçici, esnek işlerde çalışabilirsiniz. Mükemmel değil ama geçici işlerde çalışmak, birikim yapmanıza yardımcı olur.

Babanızla Uygun Bir Vaktinde Konuşmaya Çalışın

Güzel bir üslubun ve iletişimin çözemeyeceği sorun yoktur. Siz de babanızla uygun ve sakin bir vaktinde onu suçlamadan, sadece söz ve davranışlarından ne kadar çok etkilendiğinizi anlatabilirsiniz.

Mesela “Babacığım, bizi sevdiğini biliyoruz, ama bazı söz ve davranışlarınızdan dolayı çok rahatsız oluyoruz, çok kırılıyoruz, psikolojimiz bozuluyor, bunu siz de bir baba olarak herhalde istemezsiniz.” gibi.

Kalplerin tek sahibi yüce Allah, babanızın kalbine merhamet ve şefkat vermesi ve onu sağlıklı bir insan yapması için duaya devam edin.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun