Annem-babam boşandı nasıl davranayım?
- Genç bir kızım. Babam bana o kadar çok kötü baskı yaptı ki bu boşanma konusunda. İki kez mi ne annemi öldürebileceğini söyledi. İki kez intihar edeceğini söyledi bana. Bana o kadar iğrenç şeyler yaşattı ki gerçekten sinirim geliyor düşündükçe. Yine de onunla kontağımı kesmemeye çalıştım.
- Ben bu ayrılık sürecinde çok yıprandım Ve hiçbir şey olmamış gibi yaşantımıza devam edelim konusunda zorlanıyorum. Artık babamı göresim bile gelmiyor ve bu uzun zamandır böyle.
- Lütfen bana dini konuda nasıl davranacağımı anlatabilir misiniz? Allah'ın razı olmayacağı bir şey yapmak istemiyorum.
Değerli kardeşimiz,
Boşanmış bir anne-babanın kız çocuğu olarak ciddi gerilimler ve huzursuzluklar yaşamaktasınız. Bu süreç, anne-babası ayrılan her çocuğun az-çok maruz kaldığı duygusal gerilimlerdir.
Boşanma henüz yeni olduğu ve bir taraf evlilikten kopamadığı için travma süreci biraz uzun sürmüş. Ama hiçbir sıkıntı kalıcı değil, ayrıca Allah insana sabır ve dayanma gücü verdiği için inşallah siz de o güce dayanarak sıkıntılarınızı tez zamanda aşacaksınız.
Bu çerçevede size tavsiyelerimiz şunlar olacaktır:
Babanıza Karşı Almış Olduğunuz Tavır Sizi Manen Rahatsız Etmesin
Babanızın geçmişteki davranışları, tehditleri ve üzerinizde kurduğu baskı, sizde ciddi duygusal yaralar açmış. Bu, sizin onu görmek istememenizin temel nedeni gibi görünüyor.
Bu hisler çok doğal. Bir insan olarak kendinizi koruma ihtiyacı duyuyorsunuz. Bu, onun yaptıklarını onayladığınız anlamına gelmez, sadece kendinizi daha fazla zarar görmekten korumak için aldığınız bir tavırdır. Bundan dolayı manen kendinizi rahat hissedin
Babanızla İlişkilerinizde Kendi Sınırlarınızı Belirleyin
Babanızın davranışları sizi sürekli yıpratıyor ve ilişkinizde sağlıklı bir denge bulunmuyor. Bu nedenle sınırlar koymak önemlidir. Örneğin, eğer babanız sürekli annenizi kötülemekten bahsediyorsa, açık bir şekilde bu konuyu konuşmak istemediğinizi ve bunun ilişkinizi daha da zorlaştırdığını ifade edebilirsiniz:
“Babacığım, seninle baba-kız olarak ilişkimi devam ettirmek istiyorum, sana saygı ve sevgi duyuyorum, ancak annemle ilgili konuları konuşmak beni çok yıpratıyor. Onun için şu…şu konuları konuşmayalım. Baba-kız olarak ilişkimiz devam etsin.” diye bir çerçeve çizin.
Suçluluk Hissi ile Baş Etmenin Yollarını Arayın
Babanızı görmek istememenizin sizi kötü hissettirmesi de anlaşılır bir durum. Ancak, unutmayın ki kendinizi duygusal olarak korumak için bazı adımlar atmak yanlış değildir. Sadece ilişkinizdeki dinamikleri iyileştirmek adına adımlar atabilirsiniz, ama bu her zaman sürekli fiziksel görüşme demek değildir. Gerekirse bir süre fiziksel olarak görüşmeyin veya en asgari düzeye indirin.
Anne-Babaya İyilikle Muamele Etmeyi Şöyle Anlamalıyız
Allah, anne babaya iyi davranmayı emreder, ancak bu onların her davranışını onaylamanızı veya size zarar vermelerine izin vermenizi gerektirmez.
Kuran-ı Kerim’de Lokman Suresi 14. ayette, anne babaya iyilikle davranmamız emredilir. Ancak bu iyilik, her durumda onların tüm isteklerini yerine getirmek anlamına gelmez. Eğer babanızın davranışları size zarar veriyorsa, onu tamamen terk etmeden, aranıza bir mesafe koymanızda sakınca yoktur.
Güzel Üslupla Muamele Edin
Babanızın size karşı yaptığı hatalı davranışlar, onunla ilişkiyi tamamen kesmenizi gerektirmez. Ama onun yanlışlarını onaylamadan, sabır ve güzel bir üslupla yaklaşabilirsiniz.
Örneğin, babanızla sadece kısa telefon konuşmaları yapmak veya annenizi kötülemek istediğinde konuyu değiştirmek gibi yöntemler kullanabilirsiniz.
Allah’a Dua Edin
Allah’tan yardım isteyin, bol bol dua edin. Kendinizi kötü hissettiğinizde tövbe edebilir ve ondan gönlünüzü ferahlatması için yardım isteyin ve sık sık İnşirah suresini okuyun.
Onu Affedebilirsiniz
Eğer geçmişte babanızın size veya annenize yaptığı şeyler için hâlâ öfke ve kırgınlık hissediyorsanız, Allah’a dua ederek bu yükü hafifletmeye çalışabilirsiniz.
Affetmek, yapılanları unutmak veya onaylamak demek değildir; sadece kalbinizi ferahlatmak için bir adımdır, yükü üzerinizden atmaktır.
Ayrıca, babanız için dua edin, Allah’tan babanızın affedilmesini, ıslah olmasını isteyin.
Zor Durumlarda Mesafe Koyun
Eğer babanızla konuşmalarınızda sürekli olarak zarar görüyorsanız, görüşmelerinizi sınırlayabilirsiniz.
Ancak tamamen koparmak yerine, bazen kısa telefon görüşmeleri veya mesajlaşmalar veya bayramlar, cumalar, özel günler gibi yollarla ilişkinizi devam ettirebilirsiniz.
Unutmayın, Allah sizin niyetlerinizi ve kalbinizdeki samimiyeti bilir. Hem kendinize hem de babanıza adil ve merhametli bir şekilde yaklaşmaya çalışın. Ancak, kendi ruh sağlığınızı korumak da bu adaletin bir parçasıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Babamı göresim gelmiyor, ne yapmalıyım?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Ailem evlenmeme izin vermiyor, ne yapmalıyım?
- Baba her koşulda haklı mı?
- Anneme babama bağırıyorum, ne yapmalıyım?
- Babam anneme zulmediyor, ne yapmalıyım?
- Babam evi terk ediyor ne yapalım?
- Anne baba hakkının tam olarak hükmü nedir?
- Kardeşler arasını bozan anne-babaya nasıl davranayım?
- Baskıcı bir aileye karşı nasıl yaklaşmalıyım?
- Anne babamdan izinsiz olarak bir cemaate bağlanabilir miyim?
- Ailemin sadece yönlendirme yapmaları gerekmez mi?