Babam evi terk ediyor ne yapalım?

Tarih: 12.02.2024 - 15:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Babam sürekli en ufak bir olayda evi terk ediyor bunun hükmü nedir?
- Anneme kötü sözler söylüyor sonrasında hiçbir şey yokmuş gibi devam ediyor.
- Biz ne yapalım, nasıl davranalım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bazı ailelerde maalesef ki anne-baba arasında istenmeyen olumsuz olaylar yaşanıyor. Bu durumda en çok üzülen ve mağdur olan da ne yazık ki çocuklar oluyor. Çünkü her iki taraf da onlar için aynı derece önemli olan, ihtiyaç duydukları ve sevdikleri kişilerdir.

Bu durumda çocuk olarak taraf yapacağınız şeyler maalesef sınırlıdır. Çünkü kimin tarafında olsanız, diğer taraf size gönül koyacak ve uzaklaşacak. Tarafsızlığı korumak da oldukça zordur. Ayrıca, bir anne-babanın nasihat, öğüt, tavsiye alabileceği en son kişi çocuğudur. Ebeveynlik gururu buna müsaade etmez.

Bundan dolayı öncelikle elinizden geldiği kadar tarafsızlığınızı koruyun ve her iki tarafla da aranızı iyi tutun. Onlara, tarafsız olduğunuz duygusunu vermezseniz konuşacağınız hiçbir şey etkili olmaz. Ayrıca unutmayın ki anne-baba arasında yaşanan sorunlarda her iki tarafın da bilerek veya bilmeyerek yaptığı hatalar var, yani iki taraf da sorumludur. Ama anneler, yaşadıkları sorunları çocuklarına daha çok anlattıkları için çocuklar genellikle annenin tarafında olur ve babayı suçlarlar.

Babanızla ve annenizle yaşınıza uygun bir şekilde konuşmayı deneyin. Konuşurken öncelikle babanızın da annenizin de haklı olabileceği tarafların olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Çünkü hiçbir eş, bütün bütün haksız yere ailesinde huzursuzluk çıkarmak istemez, muhtemelen her ikisi de kendisini haklı görüyordur.  

Bundan dolayı, onları suçlayarak değil, anlayarak dinleyin.

Babanız, küsüp evden gittiğine göre, daha hassas ve kırılgan bir yapısı var demektir. Annenizin eleştirisi, sitemi ve onuruna dokunacak sözleri onu çok kırıyordur. Ayrıca muhtemelen küçükken de kendi anne-babasına kırılıp küserek evi terk eden birisiymiş.

Bundan dolayı önce annenizle konuşun.

Mesela şöyle diyebilirsiniz: Anneciğim seni anlıyorum. Muhtemelen babamın bazı sözleri veya davranışları seni çok üzüyor. Sen de haklı olarak tepki veriyorsun. Ama bu tepkin sert olduğu için babamı, sana ve eve bağlamak yerine uzaklaştırıyor. Bir koca olarak sürekli eleştirilmek ve sitem edilmek onu çok kırıyor. Zaten çocukluktan getirdiği kırılgan bir yapısı var, sen de suçlayınca daha da kırılıp evi terk ediyor. Biz de bu duruma çok üzülüyoruz. Acaba onunla konuşma üslubunu mu biraz değiştirsen?!.

Ayrıca şunu da diyebilirsin: Anneciğim senin niyetin aslında iyidir, ama babama da objektif olarak bakalım. Olumlu taraflarını bir kefeye, olumsuz taraflarını diğer kefeye koyalım. Sen hep acaba olumsuz taraflarını mı görüyorsun. Acaba babamın iyi taraflarını görmüyor olabilir misin?

Annenizin ikna ettikten sonra, benzer bir konuşmayı babanızla da yapabilirsiniz. Bundan da bir sonuç alamazsanız konuyu her ikisinin de saygı duyduğu bir aile büyüğüne açıp yardım istemeyi deneyin.

Unutmayın her şeyin sahibi Yüce Rabbimizdir, kalplerin anahtarı onun elindedir. 

Böylesi sıkıntılı günler Allah’a dua etmenin, yardım istemenin tam zamanıdır. Onun için sürekli dua edin, ailecek ibadetlerinizi aksatmayın.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun