Babamı göresim gelmiyor, ne yapmalıyım?

Tarih: 28.11.2024 - 14:53 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Babamın bana yaşattıkları yüzünden onu artık göresim gelmiyor. Ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Böyle bir baba ile görüşmek senin sağlığına zarar veriyorsa ya o değişinceye kadar veya sen tahammül edebilecek hâle gelinceye kadar görüşmeyebilirsin.

Ancak maddi veya manevi bir zarar olmayacaksa, arada bir görüşmenizi ve üzerinize düşen görevleri yapmanızı tavsiye ederiz.

Vereceğimiz şu iki örneği kendimize de uygulayabiliriz:

1. Hz. Aişe (r.anha)’ye iftira (İfk hadisesinde) dedikodu edenlerden biri de Mistah adında Hz. Ebu Bekir (ra)’in bir akrabası idi. Eskiden beri fakir olan bu akrabasına yardım eden Hz. Ebu Bekir bundan böyle kendisine asla yardım etmeyeceğine yemin eder; bunun üzerine Nur Suresinin 22. ayeti nazil olur. Hz. Peygamber (asm) bu ayetin kendisine okuduğunda “Evet, Allah’ım! Beni affetmeni elbette isterim.” der ve eskisinden daha sıcak bir alaka gösterir Mistah'a.

İlgili ayetin meali şöyledir:

“İçinizden fazilet ve imkân sahibi olanlar, akrabalara, fakirlere, Allah yolunda hicret etmiş olanlara sadaka vermeme hususunda yemin etmesinler! Affedip müsamaha göstersinler. Siz de Allah'ın sizi affedip müsamaha göstermesini arzu etmez misiniz? Allah gerçekten gafurdur, rahîmdir (çok affedicidir, merhamet ve ihsanı boldur).” (Nur, 24/22)

2. Rivayete göre, Ebu Bekir’in kızı Esma (r.anha) daha Müslüman olmamış müşrik annesi evini gidip kendisini ziyaret etmek ve hediyeleri vermek istedi. Ancak Hz. Esma annesi de olsa müşrik bir kimsenin ziyaret ve hediyesini kabul etmekte tereddüt gösterdi. Durumu kız kardeşi Hz. Aişe (r.anha) validemize bildirerek Peygamberimize sormasını istedi. Hz. Peygamber (asm) Efendimiz “Annesini içeri alsın ve hediyelerini de kabul etsin." buyurdu.

Hz. Esma Müşrik de olsa annesine hürmette, hizmette kusur etmedi. Bu hadise üzerine Allah Teâlâ şu ayet-i kerimeyi indirdi:

"Allah, sizinle din uğrunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve onlara âdil davranmanızı yasaklamaz. Doğrusu Allah âdil olanları sever." (Mümtehine, 60/8; bk. Razi, Kurtubi, ilgili yer)

Umarız bu iki olay bize güzel birer rehber olur.

Özetle, maddi veya manevi zarar görememek için tedbir almamız gerektiği gibi, yine maddi veya manevi zarar vermemek için de gerekli tedbirleri almalıyız, tavır ve davranışlarımızı buna göre ayarlamalıyız.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun