Dışlanıyorum, bir dengesi var mı?

Tarih: 23.10.2023 - 10:33 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Arkadaşlarım bence beni dişliyor, çünkü ben bir şey desem onlar cevap vermiyor. Ben de bu öğleden sonra onları dişledim, yani küstüm. Konuşmak istesem ya da gülmek istesem de kendimi konuşmamaya zorladım. Ve fark ettim: enerjim duştu, ruhsuz gibi.
- Bir de bende şu var: kimseyle konuşmayınca öğretmen ile de konuşmuyorum ve bu, ders başarımı düşürüyor.
- Sosyalleşmeye çaba harcamıyorum çünkü onlarla takılma uğruna ezilenime ihtimalim var yani deneyimim oldu.
- Bir din arkadaşımın olmasını istiyorum. Benim gibi iyi ahlaklı birisini. Ama kendimi ifade etmeliyim ki o kişi de benim sesimi duysun o şekilde.
- Kararsız kaldığım bu konuyu herhangi biri ile tartıştım, ablama sordum, hala beklediğim cevabı bulamadım.
- Peygamberimiz (sav) döneminde bence arkadaş edinmek çok kolaydı, çünkü herkes şimdiki gibi karaktersiz namussuz değildi. Yani birbirlerini dışlayacak şekilde ileri gitme durumu yoktur.  Bunun bir dengesi var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Anlattığınız şey, aslında okula giden her üç çocuktan birisinin maruz kaldığı bir sorundur. Bunun adına da pedagoji de “akran zorbalığı” denir.

Ailesinde şiddet ortamına şahit olan veya doğrudan şiddete maruz kalan çocuklar veya çok eleştirilen ezilen çocuklar, okulda kendilerinden daha zayıf birilerini bulup onu ezmeye çalışabilirler. Bu ezme, bazen şiddet uygulamak, bazen arkadaş gruplarından dışlamak, bazen onu bir şey yapmaya zorlamak şeklinde olabilir.

Burada Sorun Sizde Değil, Onlardadır.

Ancak onlar bu kötü eylemlerini çok bilinçli yapmazlar. Bilinçaltı bir yönlendirme ile kendilerini rahatlatmak için yaparlar.

Dolayısıyla onların davranışlarını asla hoş görmemekle beraber, anlamaya da çalışmamız iyi olur. Hatta onlara kızmak yerine acımak gerekir. Çünkü ailelerinde sağlıklı bir anne-baba-çocuk ilişkisi olmadığı için onların yardıma ihtiyaçları var.

Büyüklerinizi ve Sorumluları Bilgilendirin

Sizin tabii ki yaşınız itibariyle onlara yardımcı olmanız zordur. Bunun için de en iyi çözüm, konuyu çekinmeden öğretmeniniz ve anne-babanızla konuşmanızdır. Çünkü ancak onlar hem sizi dışlayan kişilere hem de size yardımcı olabilirler.

Onlardan çekinip sessiz kalırsanız, bu davranışları artarak devam eder. Siz de aynı şekilde kaçındıkça daha çok çekinir ve içe kapanırsınız. Bu bir kısır döngü gibi artarak devam edip gider.

Ayrıca çekinir, içe kapanırsanız sosyal ortamlardan izole olursunuz, enerjiniz düşer: Nitekim siz de fark etmişsiniz. “Ve fark ettim: enerjim düştü, ruhsuz gibi” diyorsunuz.

Aranıza Mesafe Koyunuz

Siz içe çekinmek yerine bir süre onlarla aranıza mesafe koyun, onları fazla umursamayın, diğer taraftan da yeni arkadaşlarla yakınlık kurmaya çalışın. Sizi olduğunuz gibi kabul eden kişilerle ilişki kurmaya çalışın.

Kendinizi Sevin

Kendinizi Allah’ın bir eseri olarak görün ve sevmeye çalışın. Kendinizi sevdikçe, kendinize değer verdikçe başkaları da sizi daha çok sevecektir. Bunun için kendinizle ilgili olumlu şeylere odaklanın. İyi taraflarınızı görün. Hayatınızda, ailenizde, okulunuzda sizi ilgilendiren güzel şeyleri bir tarafa yazın.

Kısaca kendinizi, hayatınızı sevmeye çalışın, pozitif bir bakış açısı kazanın… Bu sizi daha fazla özgüvenli yapacaktır.

Özgüveninizi Artıracak Şeyler Yapın

Öz değeriniz yanında öz güveninizi artıracak şeyler yapın. Başarılı olduğunuz alanlarda daha çok çalışarak kendinizi geliştirin. Kişisel gelişiminiz artıkça kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Yalnız Değilsiniz

Yalnız olmadığınızı fark edin. Yalnızlık düşüncesinden uzaklaşmak için sizi anladığını düşündüğünüz kişilerden destek alabilirsiniz. Her şeyden önce Allah ve onun melekleri her zaman sizin yanınızdadır.

Geçici Olduğunu Unutmayın

Ayrıca ergenlik döneminde bunlar daha sık yaşanır. Biraz büyüyünce inşallah geçecektir. Yani ömür boyu böyle kalmayacaksınız.

Rehberlikle İletişim Hâlinde Olun

Rehberlik öğretmeninizle görüşüp, kendinizi ifade edebilme becerilerinizi geliştirin.

Hayır Demek de Bir Cevaptır

Muhtemelen insanlara “Hayır!..” demekte zorlanıyorsunuz. Eğer böyle bir sıkıntınız varsa, istemediğiniz söz ve tekliflere “hayır” demeyi öğrenin.

Asla Yanlış Yapmayın

Sosyal açıdan kabul görmek için kesinlikle yanlış yollara başvurmayın. Değerlerinize, kültürünüze, ailenize, sağlığınıza, dininize aykırı hiçbir şey yapmayın. Bunları yaparak onlara katılamazsınız. Siz değerlisiniz ve değerinizi korudukça saygınız da artacaktır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun