Canım çok yanıyor, ne yapmalıyım?

Tarih: 21.09.2024 - 08:02 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Dayanamıyorum artık her şey üst üste geliyor başka şeylere odaklanayım diyorum insanların bana yaptığı kötülükler aklıma geliyor kahroluyorum ne yapmalıyım?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Yaşadığın acıyı ve sıkışmışlık hissini anlayabiliyoruz. Birçok şeyin üst üste gelmesi, geçmişteki olumsuz deneyimlerin ve insanların sana yaptığı haksızlıkların tekrar zihnine dönmesi birçok kişi için çok zorlayıcı olabilir.

Bu duygularla başa çıkmak için size bazı birkaç tavsiyede bulunabiliriz.

Bu Sürecin Kalıcı Olmadığına İnanın

Birçok insanın hayatında zaman zaman sıkıntılı dönemler olabilir, sizin de belirttiğiniz gibi her şey üst üste gelir ve kişiyi ruhsal olarak yorar. Ama bunların hiçbirisi kalıcı değil. Nasıl her kıştan sonra bir bahar geliyorsa, her sıkıntıdan sonra da bir ferahlık gelecektir. Bediüzzam Hazretleri bu gerçeği şu veciz ifadelerle anlatır:

"Evet, bakınız, zaman hatt-ı müstakim üzerine hareket etmiyor ki, mebde' ve müntehası birbirinden uzaklaşsın. Belki küre-i arzın hareketi gibi bir daire içinde dönüyor. Bazen terakki içinde yaz ve bahar mevsimi gösterir. Bazen tedenni içinde kış ve fırtına mevsimi gösterir." (Hutbe-i Şâmiye.)

Etrafınızda siz de şahit olmuşsunuzdur; en ağır felaketlere, kaza ve vefatlara, maddi iflaslara, yaralanmalara, depremlere, sellere maruz kalanlar belli bir zaman sonra eski hayatlarına devam edebilmişlerdir, eğlenip gülmüşler, evlenip aile kurmuşlar.  Siz de sıkıntılı ruh halinizi bastırmak, inkâr etmek çok düşünmek veya tamamen ortadan kaldırmak yerine bunları kabul edin.

Hayatınıza Anlam Katacak Hedefleriniz Olsun

Burada önemli olan yaşadığınız acıya rağmen hayatınıza anlam katacak, hedefleriniz ve amaçlarınız olmasıdır. Hayatınızdaki değerleri ve neyin sizin için anlamlı olduğunu sorgulayın, bu değerler doğrultusunda hareket etmeye çalışın. Bunlar dünyaya yönelik, mesela eğitim, beceri, hobi, sanat, meslek kursları, çocuk yetiştirme vb, olabileceği gibi, Allah’ın rızasını kazanmaya yönelik hareketler ve ibadetler de olabilir.

Hedefleriniz yüksek olduğunda veya sizin için önemli olduğunda geri kalan şeylerin sizin için pek de bir anlamı olmadığını göreceksiniz. Belki geçmişte size yapılanlar aklınıza bile gelmeyecek, gelse de nazarınızda ehemmiyetsiz ve basit şeyler olarak kalacaktır.

Düşünceleriniz Yeniden Yapılandırın

İnsanları çoğu zaman rahatsız eden şey, olaylar veya sözler değil, kişinin onlara verdiği anlamlardır. Sizin de yaşadığınız acının büyük bir kısmı, düşünceleriniz ve bu düşüncelere verdiğiniz tepkilerden kaynaklanıyor olabilir. Olaylara yüklediğiniz anlamları tekrara gözden geçirin.

Bu, düşüncelerinizin ne kadar gerçekçi olduğunu sorgulayın:

- İnsanların size yaptıkları gerçekten kötülük mü?
- Ne kadar kötülük? 
- Bunu kaç kişi yaptı ve kaç kez yaptı?
- Gerçekten size kötülük olsun diye mi yaptılar, yoksa kendi karakterlerinin bir yansıması mıydı?
- Siz, başkalarına benzer davranışları yapmadınız mı? Yaptıysanız hangi niyetle yaptınız?
-
İnsanın düşünceleri ve duyguları değişebilir. Size olumsuz gelen davranışları yapanlar, hâlâ yapmaya devam ediyor mu yoksa o günkü şartların bir sonucu muydu? Şimdi olsa yaparlar mıydı?

Duygu Düzenlemesi Üzerinde Çalışın

Duygusal acılarınızı yönetebilme becerisini geliştirin. Duygusal dalgalanmalar sırasında nefes teknikleri veya kısa dikkat dağıtıcı aktiviteler (örneğin 5 dakika boyunca bir şey izlemek ya da yürüyüş yapmak) denenebilir. Geçmişte yaşanan haksızlıklar sizi etkiliyor olabilir, ancak şimdi ve burada olmayı deneyebilirsiniz.

Kendinizi Şu Ana Getirecek Küçük Şeyler Yapın

Çevrendeki sesleri, kokuları fark etmek, vücuduna odaklanmak. Bu, zihninin sürekli geçmişe gitmesini önleyebilir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun