Allah neden duymazdan gelir, cevap vermez kuluna?

Tarih: 23.12.2024 - 14:23 | Güncelleme:

Soru Detayı

- O kadar zor bir dönemden geçiyorum ki yıllardır çok kötü bir haldeyim mental anlamda vs. Hayatımda hiçbir olumlu gelişme olmadı. 16 senedir bir odada izole yaşıyorum.
- Allah benim belamı mı verdi?
- Kaç kere sesleniyorum dua ediyorum hiç cevap veren yok. Neden böyle yapıyor niye beni bıraktı?
- Ben ona bir şey yapmadım ki?!

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hayatta bazen kendimizi karanlık bir tünelin içinde hissedebiliriz ve bu tünelin sonunda bir ışık olmadığını düşünebiliriz. Ancak bilin ki, her tünelin bir çıkışı vardır. Yeter ki sabır ve tevekküle oraya ulaşmaya kararlı olalım. 

Nitekim Yüce Yaratıcımız şöyle buyuruyor:

“...Allah kimseye gücünden fazlasını yüklemez. Allah her zorluktan sonra bir kolaylık yaratacaktır.” (Talak, 65/7)

Kendinizi bu kadar yalnız ve çaresiz hissetmenizin sebebi, uzun süre bir odada izole yaşamak gibi zorlayıcı bir durumla karşı karşıya olmanız olabilir.

İzolasyon insanın hem mental hem de duygusal sağlığını ciddi şekilde etkiler.

Sorularınıza Gelirsek

Bazen dualarımıza hemen bir karşılık alamadığımızı hissetsek de bu, sesimizin duyulmadığı, kabul görmediği ve yalnız olduğumuz anlamına gelmez. Allah'ın rahmeti ve hikmeti bazen bizim anlayışımızın ötesindedir.

Ayrıca hayatımız şu kısacak dünya hayatı ile sınırlı değildir ki, dualarımızın karşılığını alıp almadığımızı anlayalım.

Hastalık ve musibetlere karşı sabır ve tevekkül ile yaklaşan kişiler, dualarının karşılığını ya dünya hayatında ya da ebedi hayatta mutlaka alacaklardır. Yani hemen sabırsızlık göstermeyelim.

Şu anda yaşadığınız sıkıntıların, sizi gelecekte daha güçlü ve bilge bir insan yapmak için birer vesile olabileceğini unutmamalısınız.

Sabır ve tevekküle ile duaya devam edin, Allah’ın merhametinden ümidinizi kesmeyin.

Bunun yanında size birkaç tavsiyemiz de olacaktır:

Destek Alın

Bir terapist veya psikolog ile görüşmek, duygularınızı düzenlemenize ve yalnızlık hissinizle başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Böyle bir destek almak kesinlikle zayıflık değil, aksine kendinize duyduğunuz sevginin bir göstergesidir.

Küçük Adımlarla Başlayın

Hayatınızda olumlu değişiklikler yapmak için büyük adımlar atmak zorunda değilsiniz.

Öncelikle günlük rutininize minik ama olumlu şeyler ekleyerek işe başlayın: bir pencere açmak, kısa bir yürüyüş yapmak ya da bir hobi edinmek, birileriyle kısa bir sohbet etmek, birşeyler yazmak gibi.

Bir Topluluğa Katılın

Fiziki olarak dışarı çıkamıyorsanız, çevrimiçi veya yerel bir grup ya da topluluk, sizinle benzer şeyler yaşayan insanlarla tanışmanıza imkân tanıyabilir.

Paylaşımda bulunmak, yalnız olmadığınızı hissettirebilir.

Manevi Bağınızı Güçlendirin

Dualarınızın yanı sıra, hastalık ve musibetlere farklı bir perspektiften bakmaya çalışın. Onların sizi günahlardan koruduğunu, sabır ve tevekkül etmeniz şartıyla her dakikanızı ibadete çevirdiğini, ebedi hayatınızı zenginleştirdiğini vb düşünün.

Unutmayın (mealen);

 "Zaman hatt-ı müstakim (tek çizgi) üzerine hareket etmiyor ki, mebde ve müntehası (başlangıç ve sonu) birbirinden uzaklaşsın. Belki küre-i arzın hareketi gibi bir daire içinde dönüyor.

Bazen terakki içinde yaz ve bahar mevsimi gösterir.

Bazen tedennî içinde kış ve fırtına mevsimini gösterir.

Her kıştan sonra bir bahar, her geceden sonra bir sabah olduğu gibi (sizin de sıkıntılarınızın) bir sabahı, bir baharı olacak inşallah.” (bk. Bediüzaman, Hutbe-i Şamiyye, as. 38)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 90
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun