Abim öldü namazı bıraktım, nasıl başlarım?
- Ben namaz kılan biriydim. Bir ay önce abim öldü. Artık namaz kılamıyorum, dua edemiyorum. Hiçbir şey yapamıyorum. Bu durumdan nasıl çıkabilirim?
- Yaptığım günah mı?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle Allah rahmet eylesin, abinizi cennetle şereflendirsin, size ve ailenize de güzel bir sabır ihsan eylesin.
Abinizin vefatının sizin için çok zor bir durum olduğunu anlıyoruz. Böyle bir acı, insanı derinden etkileyebilir. Dolayısıyla bu süreçte hiçbir şey yapmak istememek, kendini güçsüz hissetmek normal olabilir...
Vefatın, ayrılığın acısı zamanla hafiflese de hissettiğiniz duygular çok insani bir durum. Çünkü geçici de olsa vefat edenden bir müddet ayrı kalmanın sonrasında kendisini duygusal olarak tükenmiş hisseden kişi hiçbir şey yapmak istemez, yapmak istediğinde ise zorlanır. Hatta bazen mecbur kalmasa kalkıp yemek bile yemek istemez.
Bu durum biraz depresyonla da alakalıdır. Çünkü depresyondaki insan da hareket etmek ve bir eylem içinde olmakta zorlanır.
Size bunları yaşatan şey kafanızda geçen düşüncelerdir. Abinizden ayrı kalmak, bir daha görememek, geride kalanların durumu, geçmişe ait mutlu hatırların gözünüzün önünden geçmesi vb. hüzün veren düşüncelerdir. Yani acı ve keder veren düşünceleriniz, duygularınızı etkilemiş ve depresyona girmişsiniz.
Duygularınız da davranışlarınızı etkilemektedir. Yani içinizden bir şey yapmak gelmiyor, âdeta enerjiniz çekilmiş; her şey anlamsız gelebiliyor.
Çözüm, öncelikli olarak düşüncelerinizi yeniden şekillendirmektir.
Yani ölüme, ölüm gerçeğine, Müslüman için ölümün ne anlama geldiğine, ölümün yokluk olmadığına, her kulun mutlaka ölümü yaşayacağına inanarak, vefat sonrası tevekkül etmeli ve sabra sarılmalıyız. Siz de “... Allah’tan geldik ve yine ona döneceğiz.” (bk. Bakara, 2/156) ayetini sık sık okumanın faziletine inanıp sık sık tekrar edin.
Sizi depresyona sokan, hatta günaha sokma ihtimali de olan “yandık bittik” gibi düşüncelerin yerine, daha gerçekçi ve kâmil bir mümine yakışan düşünceleri koyun.
Ayrıca ölüm gerçeğine ne kadar yakın olduğunuzu düşünüp, ibadetlerinizi yerine getirmenin önemi üzerine kafa yorun. Ölüme ne kadar hazır olduğunuzu sık sık düşünün.
O zaman göreceksiniz ki duygularınız da değişmeye başlayacaktır. Daha olumlu ve pozitif düşünceler de sizi harekete geçirecek, namaz dahil olmak üzere diğer ibadetlerinizi daha büyük bir heyecanla yapmaya başlayacaksınız.
Bunların yanında kendinize karşı şefkatli olun.
Zaman zaman ibadet etmek zor gelebilir, ama bunun sizin inancınızla alakası olmadığını düşünüp bundan kurtulmanız için Allah’a dua edin. Allah, sabırla ve samimi bir kalple yapılan duayı en iyi şekilde kabul eder.
Ayrıca dua etmek, bir anlamda kalpten Allah'a yönelmektir, bu yüzden kesinlikle dua etmeyi bırakmayın, belki sesli olmasa da kalbinizden geçirdiğiniz düşüncelerle ona yönelmek de bir dua şeklidir.
Her şeyin zamanla yoluna gireceğine inanarak, sabırlı olun ve kendinize karşı şefkatli kalmaya çalışın.
Unutmayın ibadetler terk edildiği zaman, yeniden başlanması oldukça zordur. Onun için namazlarınıza ara vermeyin.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yahudilik'te Âhiret İnancı Nasıldı?
- Hayat benim için çok zor, ölemem de yaşayamam da?
- Ya Rabbi ölümümü kolaylaştır, şeklinde bir duada bulunmak aşağı bir derece midir?
- Ölünün arkasından Kur'an okunur mu?
- Başın sağ olsun demek uygun mu?
- Şefaat ayetlere ve hadislere göre hak mıdır?
- Ölümden sonra ruhun durumu hakkında detaylı bilgi verir misiniz?
- Mezarlıkta ölüye selam verilir mi, verilirse bu nasıl verilir? Ölüye nasıl dua etmeliyiz, dua ederken ayakta kalmak caiz mi?
- Öleceğini bildiğimiz birinin yanında ne yapmalıyız, nasıl dua etmeliyiz? Sekerat anında hangi telkinlerde bulunmalıyız?..
- Sekerat halindeki (ölüm döşeğinde olan) bir hastaya neler yapılabilir?