Sütün içimi kolaysa, neden bazılarına kötü geliyor?
- Nahl suresi 66. ayette sağmal hayvanların sütlerinden bahsediliyor. Sonrasında ise bu sütlerin içilmesinin kolaylaştırıldığı söyleniyor.
Sorum şudur:
- Laktoz toleransı olmayan insanlar bu gibi süt ürünlerini içtikten sonra kötü bir deneyim yaşıyorlar. Bunu nasıl yorumlayacağız?
İşte bahsi geçen ayet:
“Şüphesiz (sağmal) hayvanlarda da sizin için bir ibret vardır. Onların karınlarındaki fışkı ile kan arasından (süzülen) içenlere halis ve içimi kolay süt içiriyoruz”.
Değerli kardeşimiz,
Nahl suresinin 66. ayetinde sütün içimi ile ilgili sözü edilen ifadeyi bazı bilim insanları “içimi kolay”, bazıları da “içenlerin boğazından kolayca geçen” manasını vermiştir. İki mana da doğrudur, ikinci mana konuyu daha açık ifade ediyor.
Şimdi burada laktoz toleransı olmayan insanların süt veya süt ürünlerini aldıktan sonra karın şişkinliği ve vücudun gaz yapması gibi yan etkilerinden söz ediliyor. Güya buradan hareketle ayetin manasına ilişilmek isteniyor. Yani sütün içinde bulunan laktozun faydadan çok zararlı olduğu söylenmek isteniyor.
Laktoz, bir tür şekeridir. Anne sütü ile inek sütünde bulunan bir karbonhidrattır. Bu karbonhidrat bağırsaklarda yer alan laktaz enzim tarafından parçalanır.
Laktoz iyi bir enerji kaynağıdır. Özellikle bebeklerin beyin ve sinir dokularının teşekkülü ve gelişiminde önemli role sahiptir. Diğer taraftan karaciğer yağlanmasını ve damar sertliğinin önlenmesi, B vitamini sentezlenmesi ve sindirim sistemlerinin güçlendirilmesi gibi birçok önemli görevleri vardır.
Ayette önce sütün kan ve fışkı içinden bulandırmadan süzülüp gönderilmesine ve boğazdan kolayca geçtiğine dikkat çekiliyor. Ottan süt yapmak harikalığının yanında, sütün o karışık âlemden gönderildiği hatırlatılıyor.
Bu ifadelerde süt ve sütten yapılan peynir ve yağ gibi süt ürünlerinin de insanın beslenmesinde ne kadar önemli olduğu malumdur.
Bir çay ikram edene teşekkür eden insanın, bu kadar nimetleri kendine gönderen Yaratıcısına teşekkür manasında ibadetlerini yapması ve onun emirlerini dinlemesi de aklın ve mantığın gereğidir.
Her nimetin faydalı tarafları olduğu gibi, hususi hâlleri olan insanlara da zararları vardır. Mesela, bazı ameliyatlardan sonra belirli bir süre su içilmesi yasaktır. Bu yasağa riayet etmeyen hayatından olur. Şimdi bu durumda su kötü ve zararlıdır diyebilir miyiz?
Elbette diyemeyiz.
O hâlde bu nimetleri ölçülü ve vücut sistemimizdeki bazı arızaları dikkate alarak kullanmamız aklın gereğidir.
Sonuç Olarak
Sözü edilen ayette Allah süt gibi önemli bir besin maddesinin yaratılış harikalığını ve insan sağlığı için önemini nazara veriyor. Fen bilimleri de süt ve süt mamullerinin insan sağlığı için ne kadar önemli olduğunu bize anlatıyor.
Bazı bağırsak rahatsızlıkları sebebi ile bu süt ve süt mamullerinden yeterince istifade edemeyenleri dikkate alarak sütün yaratılışını ve değerini nazara veren ayete ilişmek manasında itirazın hiçbir haklı sebebi yoktur.
Laktoz toleransı olmayanların tedavi ile laktoz seviyelerinin normalleşebileceği ilgili yayınlarda belirtilmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Onların karınlarında olandan size içiriyoruz, ne demek?
- Süt hayvanın karnından mı yoksa memesinden mi çıkar?
- Hayvan Sütünün Yaratılışındaki Mucize
- Nahl Suresinin 66. ayetinde, sütün kan ve fışkı arasından çıktığı, ifade edilmektedir. Bu ayeti açıklar mısınız?
- Aklın kesin çıkarımların doğru olduğuna dair neden emin olabiliriz?
- Mezhepten mezhebe geçmek (mezhep değiştirmek) caiz midir?
- Süt Fabrikalarının Öyküsü
- Süt zararlı ise, neden Peygamberimiz övmüş?
- Süt kardeşlerin tesettür konusu nasıldır?
- İnanmayanlara Allah'ın varlığını nasıl anlatabiliriz?