Kuran aynasında Yahudiler nasıl görünüyor?
Değerli kardeşimiz,
Yahudilerle ilgili bazı ayetleri misal vererek, Kuran aynasından onların bazı özelliklerini görmek mümkündür:
1. "Onlardan çoğunu günahta, haddi aşmakta ve haram yemekte yarışır görürsün. Yaptıkları şeyler ne kadar kötü! Âlim ve ruhbanlarının, onları günah söylemelerinden ve haram yemelerinden vazgeçilmeleri gerekmez miydi? İşledikleri sanat ne kadar da kötü!" (Maide, 62-63)
Ayetin üslubu onların âlim ve ruhbanlarının bu tarz hareketi sanat hâline getirdiklerini göstermektedir. (Hamdi Yazır, Hak Dini, 3/1727)
Eskide ve yenide günahta yarışan, zulümde koşuşan, faiz gibi haram kazancı kendine bir esas yapan, bu millet hep fitne ve kargaşa peşindedir. (İbnu Kesir, 2/76)
2. "Yeryüzünde hep fesada çalışırlar." (Maide, 5/13) ayetinin belirttiği gibi işleri güçleri hep fesattır, ıslaha hiç yanaşmazlar.
Bütün milletler içinde meydana gelen kargaşaların altında çoğu kere Yahudi parmağı vardır. Onlar kendi çıkarları için dünyaya ateşe veren bir millettir. Bütün milletlere düşmandırlar. Özellikle Müslümanlardan hiç hoşlanmazlar.
3. Bundan dolayı: "İçlerinden pek azı müstesna sen onlardan hep hıyanet görürsün." (Maide, 5/13)
Hıyanet ve zulüm onların ve seleflerinin âdeti olmuştur. Onların bu vaziyeti tarih boyunca hiç değişmemiştir. (Sabuni, 1/333; Kutubi, 2/859)
İçlerinden pek azı dışında geriye kalanların bu hıyanet içinde olmaları doğrusu anlaşılır bir şey değildir. Çünkü Yahudiler dünya milletleri içinde en sıcak muameleyi Müslümanlardan görmüşlerdir. İslam milletleri onları barındırmış, işkenceden kurtarmış, yaşam düzeylerini yükseltmiştir.
Fakat onlar hep akrep gibi sokmaya, yılan gibi zehirlemeye çalışmışlar, tilki gibi hile ve tuzak kurmaya gayret etmişlerdir.
Bahsinde bulunduğumuz ayette "haine" kelimesinden mevsufunun terk edilmesi, manaya "hain hareket, hain niyet, hain söz, hain bakış..." şeklinde bir zenginlik kazandırmaktadır. (Kutub, 2/859)
Başta, bu millete peygamber olarak gönderilen Hz. Musa (as) bu kavimden çok çektiği gibi Hz. Peygamber (asm) de bu milletin çeşitli hainlikleri ile karşılaşmıştır.
Bunlar Hz. Peygamber ile yaptıkları ahitleri hep bozmuşlar, Hendek Harbinde olduğu gibi, verdikleri söze aykırı olarak müşrikler safında yer almışlar, daima peygamberin aleyhinde konuşmuşlar, hatta onu öldürmeye teşebbüs etmişlerdir. (Kurtubî, 6/116)
Yeri geldiğinde hayatını vermeye hazır olmayanlar, izzetli bir hayat yaşayamazlar, daima zillet ve meskenete mahkum olurlar.
İşte Yahudi milleti bu mananın canlı bir şahididir. "Biz onları yeryüzünde birçok ümmetlere böldük." (Araf, 7/168) ayetinin bildirdiği gibi bunların iki yakası bir araya gelmemiştir. Dünyanın hemen her milleti ve devletinde azınlık olarak bulunan Yahudiler ayetin bu gaybi manasını tasdik etmektedir. (Âlusî, 9/95)
4. Şu ayet ise onların akıbetlerinden haber verir:
"Rabbim yeminle bildirdi ki: Muhakkak kıyamet gününe kadar, onlar üzerine en kötü azabı yapacak kimseleri gönderecektir." (Araf, 7/167)
Önceki ayetler, ekseriyetle o milletin karakteristik vasıflarını bildirmektedir. Her milletin, diğer milletlerden farklı seçkin bazı özellikleri olabilir. Yahudi milleti, "hayat sevgisi, ölüm korkusu, daima fesat peşinde koşmak, hep haram kazanca çalışmak, hıyanet, zillet ve meskenet içinde yaşamak" gibi kötü özelliklerle diğer milletlerden seçilip ayrılmıştır.
Bu kötü özellikler şüphesiz her millette bulunabilir. Hangi millette bulunursa, Yahudi milletinin akıbetine uğraması kaçınılmazdır.
Bu zaviyeden baktığımızda, onların bu kıssaları tarih aynasından bütün asırlara yansıtılmış birer ibret levhasıdır.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Neden Yahudiler Müslümanlara bu kadar düşman?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yahudilerin hepsi veya çoğu kötü mü?
- KUR'AN'DA GELECEKTEN HABERLER
- Kur'an'da Yahudilerin yoksul yaşayacakları bildirildiği halde, günümüzde çok zenginler, bunu nasıl açıklarsınız?
- Ayette, Yahudilerin parça parça olacakları bildirildiği halde, neden hepsi birlik içindedir?
- Yahudiler lanetli mi? "Yahudiler lanetlenmiştir." şeklinde bir ayet veya hadis var diye hatırlıyorum. Bunu nasıl anlamalıyız?
- Ayette geçen, pek azı müstesna onlar lanetlenmiştir, ifadesi kimler içindir?
- Kur'an-i Kerim'de Hz. Musa ve Yahudiler?
- Goyim, diyerek ötekileştirmedeki amaç nedir?
- Bir ayette, "Ehl-i kitap savaşırsa dönüp kaçacakları", bir başka ayette ise "Ehl-i kitaba miskinlik damgası vurulduğu" söylenir. Bunun günümüzle uyuşmadığı açık değil mi?
- Hz. Peygamberin, Allah’tan başkasına uymayacağı kesinken neden uyarı alıyor Allah’tan?