Bir oyunda gerçek parayla paket almak kumara girer mi?
- Bir bilgisayar oyununda gerçek parayla paketler satılıyor. Bu paketlerin içinde diyelim ki 5 kart var ve öncelikle henüz sahip olmadığın kartları veriyor. Ayrıca kartları oyun içindeki bir başka sanal paraya çevirebiliyorsun ve bu sanal parayla da kart yapabiliyorsun. Yani her bir paketin minimum sanal değeri var, para verip 0 geri kazanç gibi bir durum yok.
- Bu tür bir oyunda gerçek parayla paket almak kumara girer mi?
Değerli kardeşimiz,
Bilgisayar oyunlarını üç kategoride ele almak mümkündür:
a. İnternette bizatihi küfür, kumar, fuhuş, içki, terör, faiz gibi İslam'ın kesin haram kıldığı konularla ilgili kurulan ve bu amaca uygun yöntemlerle para kazanma ve kazandırmayı hedefleyen oyun siteleri bulunmaktadır. Bu tür siteleri kuranlardan bir kısmı, maksatlarını gizlemeden doğrudan bu tür haramlarla iştigal ettiklerini beyan etmektedirler.
Bazıları ise göstermelik olarak meşru bir faaliyet alanı sunduğunu iddia etmekte, fakat içeriği ve sözleşmesi incelendiğinde meşru bir hizmet sunmadığı görülmektedir. Bu durumda bu tür siteler üzerinden işlem yapmak, oyun oynamak, para kazanmak ve bu tür sitelere destek olmak caiz değildir.
b. Bir kısım oyunlar malayani türünden emek zayi eden, vakit öldüren, faydasız ve hatta psikolojik olarak rahatsızlık verecek türden olabilir. Bu tür oyunlarla meşgul olmak en azından kerahetle kayıtlanmalıdır.
Şiddete ve bencilliğe iten oyunlar yanı sıra tavla, okey gibi bilinen oyunlar bu türdendir. Bunun gibi içerik olarak faydalı olduğunu söylemenin zor olduğu hatta pek çok kötü alışkanlıklara zemin hazırlayan oyunlar da bolca bulunmaktadır.
Bunlardan sakınmak dinini güzel bir tarzda sürdürmek isteyenler için malayaniyi terk kabilindendir.
c. Bazı oyunlar ise, strateji, tasarım, bilgi, dikkat, zeka ve teknik yönden kabiliyet kazandıran tarzda olabilir. İşte bu tür oyunlar üzerinden paket geliştirmek, meslek edinmeye ve ileriye dönük meleke kazanmaya yardımcı olduğu düşünüldüğünde meşru olmayan bir içerik taşımadığı sürece (kumar gibi) caiz olduğu hükmüne varılabilir.
Örneğin eğitim içerikli, ders niteliğinde, dil, tarih, coğrafya, sanat, kültür, matematik, biyoloji, fizik, astronomi, müzik gibi birçok alanda mobil uygulamalar geliştirilmiştir.
Bunun gibi şehir, köy, vs. tasarımı, mucitlik, okul öncesi etkinlikler, hayvanlar alemi, bulmaca, zekâ geliştirme, filim yönetmeliği, senaristlik vs. pek çok alanda faydalı içeriklere sahip oyunlar vardır.
Buna göre; İslam dininin haram kıldığı fiilleri içermeyen, gayrimeşru unsurlar barındırmayan oyunları oynamak caizdir. Dini açıdan uygun olmayan içerikteki oyunlardan da uzak durmak gerekir.
Söz konusu oyunları bu bilgiler çerçevesinde değerlendirmeniz uygun olacaktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Oyun sitelerinden oyun oynamak günah mı?
- Elektronik spor (e-spor) yapmak caiz mi?
- Çocuk güzel olsun diye Yusuf suresi dinlenebilir mi?
- Bir inançsızın iyiliği karşılıksız, inançlının ise cennet için yapmış olması nasıl açıklanabilir?
- Futboldan kazanılan para helal mi?
- Piyangodan çıkan parayı ne yapalım?
- Satıcının fiyatını bilmediği bir malı ucuza almak günah mı?
- Playstation cafe, kahvehane, halı saha gibi yerlerde oynanan oyunlarda yenilen tarafın masrafları ödemesi şeklindeki uygulamalar kumara girer mi; işletmecinin mesuliyeti nedir, kazancı helal midir?
- Şans oyunları caiz midir, kaybetsem de günaha girer miyim?
- Yarış ve turnuvalara katılım ücreti vermek, ödül almak helal mi?