Oyun sitelerinden oyun oynamak günah mı?

Tarih: 23.12.2021 - 09:38 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Oyun sitelerini üç kategoride ele almak mümkündür:

1. İnternette bizatihi kumar, fuhuş, içki, terör, faiz, küfür gibi İslam’ın kesin haram kıldığı konularla ilgili kurulan ve bu amaçlara uygun yöntemlerle para kazanma ve kazandırmayı hedefleyen oyun siteleri bulunmaktadır.

Bu tür siteleri kuranlardan bir kısmı, maksatlarını gizlemeden doğrudan beyan etmektedirler. Bazıları ise göstermelik olarak meşru bir faaliyet alanı sunduğunu iddia etmekte, fakat içeriği ve sözleşmesi incelendiğinde meşru bir hizmet sunmadığı görülmektedir.

Bu durumda bu tür siteler üzerinden işlem yapmak, para kazanmak ve bu tür sitelere zemin hazırlamak dinen yapılan işin hükmünü alacak ve caiz olmayacaktır.

2. Bir kısım oyunlar malayani türünden emek zayi eden, vakit öldüren, faydasız ve hatta psikolojik olarak rahatsızlık verecek türden olabilir.

Bu tür oyunlarla meşgul olmak en azından kerahetle (mekruh olmakla) kayıtlanmalıdır. Şiddete ve bencilliğe iten oyunların yanı sıra tavla, okey gibi bilinen oyunlar bu türdendir.

Bunun gibi içerik olarak faydalı olduğunu söylemenin zor olduğu, hatta pek çok kötü alışkanlıklara zemin hazırlayan oyunlar da bolca bulunmaktadır.

3. Bazı oyunlar ise, strateji, tasarım, bilgi, dikkat, zeka ve teknik yönden kabiliyet kazandıran tarzda olabilir.

İşte bu tür oyunlar üzerinden paket geliştirmek, meslek edinmeye ve ileriye dönük meleke kazanmaya yardımcı olduğu düşünüldüğünde, kumar gibi haksız para kazanmaya sebebiyet verecek dinen helal olmayan bir içerik taşımadığı sürece caiz olduğu hükmüne varılabilir.

Örneğin eğitim içerikli, ders niteliğinde, dil, tarih, coğrafya, sanat, kültür, matematik, biyoloji, fizik, astronomi, müzik gibi birçok alanda mobil uygulamalar geliştirilmiştir.

Bunun gibi şehir, köy vs. tasarımı, mucitlik, okul öncesi etkinlikler, hayvanlar alemi, bulmaca, zeka geliştirme, film yönetmenliği, senaristlik vs. pek çok alanda faydalı içeriklere sahip oyunlar da vardır.

Şans faktörüne dayalı oyunlar kumara girmektedir. Kumar ise dinen caiz değildir/haramdır.

Yüce dinimizin ilkeleri bellidir, gerçek ortamda aranan ilkeler sanal ortam yani internet ve oyun ortamı için de aranır.

Bir kazancın helal olması için, alışverişe konu olan mal veya hizmetin dinen meşru olması; yapılan işlemin İslam ahlakına uygun yapılması, tarafların bu alışverişte birbirlerini aldatmaması ve karşılıklı rıza dahilinde yapılması gerekmektedir.

Bu itibarla, oyunun amacı, oynanma şartları ve şekli oyundan elde edilecek kazancın helal veya haram olmasını etkilemektedir.

Diğer taraftan, insanın en kıymetli sermayesinin zaman olduğu da unutulmamalıdır.

Zamanı az bir para kazanma düşüncesiyle ekran / cep telefonu karşısında tüketmek, lüzumsuz ve yararsız şeylerle meşgul olarak heba etmek doğru değildir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Çocuğumun oyun ve internet bağımlısı olmaması için neler tavsiye ...

Bilgisayarda oyun oynamak haram mıdır? Zamanı boşa israf mıdır ...

İnternette oyun oynamak haram mı?

Oyun tanıtımı, reklamı caiz mi?

İnternet ve bilgisayar oyunlarında, İslam dinine zıt düşen durumlar ...

Playstation (oyun) cafe işletmek caiz mi? Çocuklar oyun oynuyor ...

İnternet üzerinden oynanan oyunların puanlarını satmak ve ücret ...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun