İnternet üzerinden oynanan oyunların puanlarını satmak ve ücret ödeyerek şans oyunlarına katılmak caiz midir?

Tarih: 25.07.2011 - 00:00 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İslâm, haram içermeyen spor, oyun ve eğlence çeşitlerini helal kılmıştır. Ancak bunların kumar aracı yapılmasını yasaklamıştır. Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulmaktadır:

"Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar)ve şans okları birer şeytan işi pisliktir. Onlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan şarap (içki) ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymak ister. Artık (bunlardan) vazgeçtiniz değil mi?" (Maide, 5/90-91)

Diğer bir ayette ise:

" İnsan için ancak çalıştığı vardır." (Necm, 53/39)

buyrularak Müslümanın kazancının şansa ve tesadüfe bağlı olmayıp, çabasının ve alın terinin ürünü olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu itibarla, taraflardan birine menfaat sağlayan her türlü bahis, Kur'an-ı Kerim'in yasakladığı kumar kapsamına girmektedir.

Dinimizde piyango, spor-toto ve loto gibi her türlü şans oyunlarından çıkan para haramdır. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları vasıtasıyla yapılan ödüllü yarışma programlarına ve internet üzerinden oynanan oyunlara gelince; bunlardan kazanılan ödülün haram ya da helal oluşu, içerisinde şans barındırıp barındırmamasına, insanları tembelliğe, hayale, lükse özendirip özendirmemesine ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödenip ödenmemesine bağlıdır.

Buna göre, içerisinde şans barındıran, insanları tembelliğe, hayale ve lükse özendiren ve yarışmaya katılımcı olabilmek için, bilet satın alma, sabit telefon ücreti ödeme veya oyun için para ödeme vb. bir yolla mali bir karşılık ödeme zorunluluğu getiren yarışmalara katılmak caiz olmadığı gibi, böyle bir yarışmadan kazanılan ödüller de helal değildir.

Böye bir oyuna katılan kişinin söz konusu oyunu bir başka oyuncuya para karşılığı satmasının ve o parayı kullanmasının hükmü de aynıdır. Bu tür bir kazancın sevap beklemeksizin, fakirlere veya hayır kurumlarına verilerek elden çıkarılması gerekir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

latifclk

Sanal futbol oyunlarında 100 oyun parası vererek 1 kutu açıyoruz diyelim.Bu kutudan iyi bir futbol oyuncusu da çıkabilir,kötü bir oyuncuda çıkabilir,bu durumda bu oyun caizmidir? Ayrıca bu 100 oyun parası gerçek paraylada alınabiliyor oyun içi bazı etkinliklerdende kazanılabiliyor(maç yaparak,görevleri yaparak da kazanılabiliyor).Bu kutudan çıkan futbolcularla veya mağazadan ayrı bir oyun parasıyla şans olmaksızın aldığımız futbolcularla kurduğumuz takımlarla online maç yapabiliyoruz.Bu şekilde bir oyun caizmidir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editör (hasanfidan)

Oyun içinde kazanılan puanlarla kutu açabilirsiniz ancak para vererek alınması doğru değildir.

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun