Babasından nefret eden birisine neyi tavsiye edersiniz?
- Babasından bazı zamanlar gerçekten nefret eden birisine neyi tavsiye edersiniz?
- Babam otorite ve gururunu, çocuğu anlayışa ve kabullenmeye derin bir ihtiyaç bile duyuyor olsa, asla hiçbir şey değişmez. Çocuğu ona bir saniye bile saygıda kusur etmeyecektir ve ne kadar kendisi adaletsizlik yaparsa yapsın bunu asla kendine dahi itiraf etmeyecektir. Kendisine göre asla ama asla hiçbir zaman hata yapmaz.
- Beni defalarca o kadar çok kırdı ki, ama bir kere olsun gelip gönlümü almadı. Bir kere olsun annemin yaptığı gibi, kızım ben de hatalıydım demedi.
- 17 yaşındayım ve birkaç senedir, o kadar fazla şey birikti ki bende, hayatım boyunca babamı gerçekten sevebileceğimi hiç düşünemiyorum.
- Biliyorum, ben de fazla hassasım, belki sosyal anksiyetem yüzünden olmadık şeylere kırılıyorum aile hayatında da.
- Ama neden beni bir kere olsun anlamaya çalışmıyor, neden bir kere olsun gurur ve kibrinin önüne kızını koymuyor?
- Kardeşimle benim aramda ayrıcalığın yapıldığını gördüğümde veya bana karşı bir haksızlığın yapıldığı anlarda içimde birikmiş bütün o nefret ve keder benim saatlerce ağlamama sebep oluyor. (kendisi de bunu itiraf ediyor artık, oğlu ona daha kibar davrandığı için onu ayırdığını söyledi bana)
- Ana babaya saygılı davranmam gerekiyor, ama inanın hiç anlayamıyorum babama nasıl canı gönülden saygı duyabileceğimi. Duygularımı çok yoğun yaşamaya başladım son zamanlar ve ne yapmam gerek bilmiyorum.
- İçimden babamı çok kırmak isteği doğuyor o da beni kırdığı zamanlar. Yapamıyor, yapmıyorum ama beni yiyip bitiriyor bu duygular. Belki faydası olur diye psikoloğa da gitmem pek mümkün değil üniversite hazırlık kursuna gidiyorum.
- Ne tavsiye edersiniz?
- Dinen belki büyük günah işliyorum, kendi içimden ona çok kötü laflar ettim, ama gerçekten olmuyor.
- Babam bazen iyi gibi bir insan, ama söz konusu gururu olunca çok çirkinleşiyor ve ben de bundan çok etkileniyor, bazen de bana yanlış bir çıkışında kendimi suçluyorum.
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle duygularınızı en yoğun yaşadığınız bir dönemden geçiyorsunuz. Ayrıca ÖSYM sınavına hazırlanmaktasınız. Bu dönemde yaşadığınız olumsuzluklara aşırı tepkili olmanız normaldir, dönemin, yaşın ve içinde bulunduğunuz koşulların bir gereğidir. Bundan dolayı, bu durumu ömür boyu sürecekmiş gibi görüp kaygılanmayın, inşallah en kısa zamanda geçecektir. Babanıza da kendinize de hayata da bakışınız değişecektir.
Bununla beraber, babalar da insandır, nefis ve gurur taşıyorlar. Dolayısıyla onlar da bazen çocuklarını terbiye etme ve onları koruma adına hatalı davranabiliyorlar. Çoğu zaman da bunu çocuklarının iyiliği için yaptıklarını düşünüyorlar. Bir kısım babalar, kendi babalarından gördüğü davranışın aynısını çocuğuna uyguluyor, bir kısmı ise çocuğuna verdiği duygusal zararın farkında değildir.
Bundan dolayı sizin yapacağınız şey, öncelikle babanızın davranışlarına hak vermeden onu anlamaya çalışmaktır. Örneğin onun hatalı davranışlarının bir kısmını babasına ve annesine, bir kısmını eğitimsizliğine, bir kısmını da bilgi eksikliğine vermektir. Böyle düşündüğünüzde duygularınız da normale dönecektir. Ona kızmak yerine, düzelmesi için dua edecek ve onun yanlışlarından kendi hayatınız için dersler çıkaracaksınız.
İslam’a göre, anne-baba ile güzel geçinmek ve yaşlandıklarında onlara “öf” bile dememek esastır. Ancak onların yanlışlarına hakaret etmemek şartıyla “yanlıştır” demeniz, uygun bir şekilde karşı çıkmanız dinen günah değildir. İslam dini, her zaman doğru olanı söylememizi, hak ne ise ona göre davranmamızı emreder. Yeter ki, saygı sınırını açmamış olun.
Kendi kendinize sinirlenip, iç dünyanızda babanızla kavga etmek, “saatlerce ağlamak” sorununuzun çözümüne katkı sunmaz.
Yapacağınız en güzel şey, babanızla sağlıklı bir iletişim kurmaya çalışmaktır.
Babanızla saygınızı bozmadan konuşmaya başlarsanız, sorunlarınızın bir kısmı çözülecektir. Ona, ne hissettiğinizi, ondan ne beklediğinizi, nasıl davranırsa daha mutlu olacağınızı söyleyin. Çünkü belirttiğimiz gibi, babanız sizin ne kadar üzüldüğünüzü ve ne hissettiğinizi veya ondan neler beklediğinizi tam bilmeyebilir. Sizi ne kadar üzdüğünün de farkında olmayabilir. Bunları güzel bir üslupla söylediğinizde emin olun olumlu geri dönüşüm olacaktır.
Sizin de belirttiğiniz gibi, “oğlu duygu ve düşüncelerini daha kibar” anlattığı için, ona karşı daha iyi davranıyor. Siz de aynısını deneyebilirsiniz!..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Anneme babama bağırıyorum, ne yapmalıyım?
- Baba her koşulda haklı mı?
- Çocukken cinsel istismara uğrayan nasıl bir yol izlemelidir?
- Evde zulüm ortamı varsa ne yapmalı?
- Kocamın ailesi psikolojik şiddet gösteriyor, ne yapmalıyım?
- Yaşama sevincimi kaybettim, yardım eder misiniz?
- Kocam beni dinlemiyor, ne yapayım?
- Psikolojim nasıl düzelir?
- Psikolojim nasıl düzelir?
- Allah beni yaratmasaydı, acı çekmezdim?