Mükemmellik ve ihtimal konusu hatalı mı?
- "Evrimde zaman yanılgısı" videosuna gelen yorumlar kafamı karıştırdı, tek tek cevaplarsanız memnun olurum, özellikle ikinciyi:
1. İnsan ve hayvanların zayıf olması,
Mükemmel dizayn yok insanın mükemmel dizaynı hiç yok. Çok zayıfsın. Hastalıklara çok akiksin. Çok narinsin. Bel ağrısı çekiyorsun. Doğumun çok zor. Hele bazı hayvanlar.. Düşün binlerce metre derinlikteki okyanusta akciğer solunumu ile yavrusunu o sularda emzirmek zorunda, zordur illaki mükemmel değildir en azından. Balina yavrularının avcılar tarafından avlanmalarının tek sebebi nefessiz kalmak. Eğer balinalar solungaç solunumu yapsalar idi hiçbir doğa düşmanından korkmak zorunda kalmazdı. Bu mükemmellik değildir.
2. Olasılığı yanlış yapıyorsunuz.. İçinde 10 tane farklı renk bulunan 100 tane torbamız olsun.. Ve diyelim ki hepsinden beyaz çekmemiz gerekiyor sizin hesabınızda hepsinden aynı anda beyaz çekme olasılığı çok azdır belki 100 yıl uğraşsanız hepsinden ayrı ayrı her denemede ilk çekmede beyaz çekilemez. Hesabı şöyle yapalım. İlk torbanın basına gecelim beyaz çıkana kadar deneyelim onda 1 ihtimal gayet gerçekleşir. Ardından 2. torbaya geçelim beyaz çekene kadar deneyelim vsvs bakın bu deneyi 5-6 saatte bitiririz ama öncekini 100 yıl da olsa bitiremeyiz. Kuşların atası dinozorlardır. Çevre iklim yiyecek çeşitliliği nedeniyle aşırı büyümüşlerdir. Çok ağır oldukları için kemiklerinin içi boşalmıştır. (nerden bilebilirdi ki bu içi boşalan kemikler ilerde uçmalarını sağlayacak. Evrimin amaçsızlığı yanı tesadüflüğü buradadır. Tesadüflük hep yanlış yorumlanır) Sonraları bazı dinozorlar küçüldükçe ısı yalıtımı için tüyler çıkmıştır (uçmakla ilgisi yoktur) Sonra tüyler arttıkça süzülme zıplama davranışı gelişmiştir. (Bazı dinozorlarda bu uçucu tüylerin fosilini açıkça görürüz).. Bu arada dinozorlarda lades kemiği vardır ne ilginç değil mi ve kuşların ayakları sürüngen pulları vardır. Balina ön yüzgeçlerinin iskeleti memelilerle homologdur. Neden derin okyanuslarda bir akciğerli hayvan olsun ki?
- Bunu cevabını evrim verebilir. Yani aslında balina son derece mükemmel olmayan bir canlıdır..
- Ve evrim mükemmeli amaçlamaz, bu vesile ile bunu da belirteyim dedim.
Değerli kardeşimiz,
1. Yorum:
İnsan ve hayvanların zayıf olması,
Mükemmel dizayn yok insanın mükemmel dizaynı hiç yok. Çok zayıfsın. Hastalıklara çok açıksin. Çok narinsin. Bel ağrısı çekiyorsun. Doğumun çok zor. Hele bazı hayvanlar.. Düşün binlerce metre derinlikteki okyanusta akciğer solunumu ile yavrusunu o sularda emzirmek zorunda, zordur illaki mükemmel değildir en azından. Balina yavrularının avcılar tarafından avlanmalarının tek sebebi nefessiz kalmak. Eğer balinalar solungaç solunumu yapsalar idi hiç bir doğa düşmanından korkmak zorunda kalmazdı. Bu mükemmellik değildir.
Bu itiraza cevabımız:
Evet, insan ve diğer canlılar bizim anladığımız manada yani "kusursuz" eksiksiz gibi anlamlarda mükemmel yaratılmamışlardır. Eğer öyle olsa onlar mahluk değil hâlık olmaları lazım gelirdi. Bizim mükemmel diyerek kastettiğimiz şey ise "leyse fil imkân ebdau mimmakâne" manasında yani bu kainat ve bu imkânlar içerisinde en iyisi en güzeli bu şekilde olabilirdi, öyle de olmuş.
Bu soruda şöyle olsaydı böyle olmazdı gibi bir yargı ile yola çıkmış. Evet, sadece balinanın hayatı mevzu bahis olsaydı ve balinadan başka türler dünyada yaşamasaydı belki yargısı haklı ve doğru olabilirdi.
Halbuki balina kendisi de bir avcıdır, eğer avladığı balıklar eksiksiz kusursuz olsaydı, balina hiçbir zaman avlanamayacak ve yok olacaktı.
Diğer taraftan balina aynı zamanda da bir avdır. Eğer kusursuz bir yapıda olsaydı ve hiçbir zaman av olmasaydı onun çoğalmasını sınırlandıracak hiçbir şey olamayacak ve denizi istila edecekti.
Üstad Bediüzzaman "tevhid ve vahdette cemali ilahi ve kemali rabbani tezahür eder, eğer vahdet olmazsa o cemal ve o kemal gizlenir." diyor.
Bu kardeşimiz canlıları incelerken tüm türleri nazara almayarak yani ekolojideki vahdeti bozarak yaklaştığı için, hakikati nefsül emirdeki hali ile fark etmesi zorlaşıyor. Bu yüzden tüm türleri nazara alarak bakıldığında, aslında kusurlu olmanın doğaya sağlamış olduğu faydaları da görememektedir.
Demek ki, canlılar bir yönü ile aslında hasta olabildikleri için, avlanılabildikleri için, ekolojiye mükemmel katkı sağlamaktadırlar. Yani mükemmellik sadece bir canlıyı nazara alarak bakıldığında görünmez, ama onunla alakadar diğer türler nazara alarak bakıldığında görülebilir.
2. yorum:
Olasılığı yanlış yapıyorsunuz..
İçinde 10 tane farklı renk bulunan 100 tane torbamız olsun.. Ve diyelim ki hepsinden beyaz çekmemiz gerekiyor sizin hesabınızda hepsinden aynı anda beyaz çekme olasılığı çok azdır belki 100 yıl uğraşsanız hepsinden ayrı ayrı her denemede ilk çekmede beyaz çekilemez. Hesabı şöyle yapalım. İlk torbanın basına gecelim beyaz çıkana kadar deneyelim onda 1 ihtimal gayet gerçekleşir. Ardından 2. torbaya geçelim beyaz çekene kadar deneyelim vsvs bakın bu deneyi 5-6 saatte bitiririz ama öncekini 100 yıl da olsa bitiremeyiz. Kuşların atası dinozorlardır. Çevre iklim yiyecek çeşitliliği nedeniyle aşırı büyümüşlerdir. Çok ağır oldukları için kemiklerinin içi boşalmıştır. (nerden bilebilirdi ki bu içi boşalan kemikler ilerde uçmalarını sağlayacak. Evrimin amaçsızlığı yanı tesadüflüğü buradadır. Tesadüflük hep yanlış yorumlanır) Sonraları bazı dinozorlar küçüldükçe ısı yalıtımı için tüyler çıkmıştır (uçmakla ilgisi yoktur) Sonra tüyler arttıkça süzülme zıplama davranışı gelişmiştir. (Bazı dinozorlarda bu uçucu tüylerin fosilini açıkça görürüz).. Bu arada dinozorlarda lades kemiği vardır ne ilginç değil mi ve kuşların ayakları sürüngen pulları vardır. Balina ön yüzgeçlerinin iskeleti memelilerle homologdur. Neden derin okyanuslarda bir akciğerli hayvan olsun ki?
Bunu cevabını evrim verebilir. Yani aslında balina son derece mükemmel olmayan bir canlıdır.. Ve evrim mükemmeli amaçlamaz bu vesile ile bunu da belirteyim dedim.
Bu itiraza cevabımız:
Burada da çok önemli bir nokta nazardan kaçmış. Canlılardaki olasılıklara 100 torbadan aynı anda çekilmesi olasılığı ile yaklaşmak gerekiyor. Çünkü bir canlının yaşamsal faaliyetlerine devam edebilmesi için. 100 değil binlerce farklı molekülün aynı anda ve aynı mekanda beraber var olması gerekmektedir. Bir tanesi bile eksik olsa canlılık devam etmez.
Buna basta protein yapısındaki enzimler olmak üzere, o enzimlerin çalışması için lazım olan organik bileşikler (tüm vitaminler) ve inorganik bileşiklerden (mineraller) bin tane örnek sayabiliriz.
Sadece şekerlerin tüketilebilmesi ve enerji üretilebilmesi için en az 300 enzim 12 çeşit vitamin, 44 çeşit lipid ve 33 çeşit mineral lazım. Ve hepsinin de aynı anda ve aynı zamanda ve gerektiği miktarda orada bulunması lazım.
Bu yorumları yapan kardeşimiz ihtimal hesaplarını 100 torbaya sıkıştırmasın, kesenin ağzını biraz daha açsın.
Yaratılış delilleri için lütfen tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Karada Canı Sıkılan Balina Masalı (Bilim 'Yaratılış' Diyor-17)
- EVRİM GÖRÜŞÜNDE TEMEL YANILGILAR: 2 KAVRAM KARMAŞASI
- Afrika Balçık Balığı
- Fosil Yorumları Objektif mi? (Bilim 'Yaratılış' Diyor-10)
- Fosil Yorumları Objektif mi? (Bilim 'Yaratılış' Diyor-10)
- BALIK YAĞINDA TEVHİD DELİLLERİ
- TENASUH
- Varlıklar, canlılar birden mi yaratılmıştır, tedricen mi yaratılmıştır?
- GÖZÜMÜZDEKİ TEVHİD DELİLLERİ
- Kainatta evrim var mıdır?