Afrika Balçık Balığı
Canlılar için su hayati öneme sahip iken canlılar susuz yaşayabilirler mi?Peki ya 4 yıl susuz yaşayabilen bir canlı olabilir mi?
Şaşırtıcı bir maharetle donatılmış bu canlı Afrika balçık balığıdır.Bu balıklar zor durumda kaldıklarında dört yıl susuz yaşayabilirler.Peki bunu nasıl başarabiliryorlar?
Kış uykusunu hepimiz duymuşuzdur.İri cüsseleri ve sempatik hareketleriyle dilimizde espri konusu olan ayıların, kış günlerinin amansız soğunda ilahi bir sevkle kış uykusuna yattıklarını biliriz.Zor durumlar için hayvanlara bahşedilen özel durumlardan biriside yaz uykusudur.Bu mucizevi mekanizma sıcak ve kurak iklim bölgelerinde yaşayan bazı hayvanların hayatta kalmasına vesile olan harika bir hususiyettir.Yaz uykusu, hayvanın zor şartları atlatmak için çok sıcak yaz günlerini uyku veya uyuşukluk arası bir dinlenme halinde geçrmesidir.
Afrika’nın akciğerli balıklarınında yaz uykusu meşhurdur.Rahmet hazinelerinden çağıl çağıl akan nehir suları mucizevi bir plan çerçevesinde çekilince bu balıklar ilahi bir sevk ile balçığa gömülerek uyuşuk halde suların tekrar gelmesini beklerler.Nehirler veya göller kuruduğu zaman hiç farkında olmadan dip çamurunda kendileri için bir oyuk açarlar.Burada rahmet tecellisi olarak etraflarında su geçirmez bir koza örülür ki bir mevsim kadar veya daha fazla bir zaman için derin bir uykuya dalarlar.Kozalarında, yani sudan uzak çaresiz bulundukları bir dönemde rahmet tecellisi imdada yetişir.İstisnalar hariç yanlız karada yaşayan canlılara verilmiş solunum şekli olan akciğer solunumu vesilesiyle kurak mevsimi atlatırlar.Sularda solungaç solunumu yapan bu ilgi çekici balıklara, ihtiyaç duydukları zamanda akciğer solunumu yapabilme kabiliyetini kim veriyor?
Peki oksijeni nasıl alırlar? Su ve toprağın yoğrulmasıyla oluşan çamurun arasından geçen bir delik vasıtasıyla oksijen ikmali yaparlar.Bu açıklık zamanla kuruyarak sertleşir ve kuruyan bu çamur , balığı yakıcı güneş ışınlarından koruyan bir kalkan haline dönüştürülür.
Yağmurlar başlayıp çukurlar su ile dolunca kovuğun çamuru yumuşayıp erir ve yuca bozulunca balık, biriken su içinde normal hayatına devam eder.
(Altınburç yayınları Bilimin ilham kaynağı- Erdal Budak)