Sirke negatif enerjiye, büyüye, nazara iyi gelir mi?

Sirke negatif enerjiye, büyüye, nazara iyi gelir mi?
Tarih: 31.01.2022 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sirkeyi okuyup eve sıkabilir miyiz?
- Evi sirkeyle tuzla silebilir miyiz?
- Bir de gece sofra bezi silkelenir mi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İnternette bu konuda oldukça fazla bilgi vardır. Ancak verilen herhangi bir kaynağa rastlayamadık.

Gerek İslam’dan önce, gerek sonrasında eski tıpta sirke çokça kullanılmıştır. Fakat bu kullanım sorudaki konulardan ziyade, bedenin değişik hastalıkları için kullanıldığı söz konusudur. Değişik virüs ve bakteriyi öldürme özelliğine sahip olduğundan mide, barsak ve vücuttaki yaralarda kullanıldığı ve olumlu neticeler alındığı bildirilmiştir.

Ayrıca, başkasına ve çevreye zarar vermeyecek şekilde, gece veya gündüz sofra bezini silkelemenin sakıncası yoktur.

Sirke ile ilgili hadislerden bazıları şöyledir:

- “Bir yiyecek olarak sirke ne güzeldir.” (Müslim, Eşribe, 164-169)

- “Sirke ne güzel katıktır. Allah'ım! Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan bir ev fakirleşmez.” (İbn Mace, Etime 33)

- Hz. Peygamber Efendimiz (asm), Mekke'nin fethinde, amcası Ebu Talib'in kızı Ümmühani'nin evini şereflendirmişti. Ona: “Yanınızda yiyecek bir şey var mı?” diye sordu. Ümmühani, “Hayır, kurumuş ekmek kırıntıları, tuz ve biraz da sirke var.” deyince, Allah'ın Resulü: “Getir onları!” dedi.

Sonra o kuru ekmekleri suyun içine ufalandı. Bir miktar tuz ilave edildikten sonra da üzerlerine sirke döküldü! Bunu afiyetle yiyen Hz. Peygamber aleyhissalatü vesselam, Rabbine hamd duaları ettikten sonra, şöyle buyurdu:

“Ey Ümmühani! Sirke ne güzel katıktır! Sirkesi bulunan bir ev, katıktan mahrum sayılmaz!” (Taberani, Kebîr, 24/437; Hakim, Şuab, 8/96, no: 5545​)

"İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez." cümlesi, bir dua ve dilek manasına yorumlanabilir. Yani böyle bir ev halkı fakirleşmesin anlamında bir duadır.

Ayrıca, sirke bulunan ev halkı katık açısından sıkıntı çekmez, çünkü sirke katık olmaya yarar anlamında da yorumlanabilir.

Şu halde sirke gibi bir gıdayı bile katık olarak kabul eden ve icabında yeterli gören bir aile, iktisada ve tutumlu olmaya çok özen gösterir, tutumlu olan ve az yiyeceğe kanaat eden bir aile de elbette hem bereket görür hem de yoksulluk çekmez denilebilir.

İlave bilgi için tıklayınız:

Sirke yemek caiz midir? 

Suya ya da sirkeye dua okumanın hükmü nedir?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 50.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun