Ey rablerin Rabbi diye bir dua duydum, şirk mi?
“Ya Rabbel Erbab (Ey rablerin Rabbi) diye bir dua duydum. Bunun kaynağı ve sıhhati nedir, bu dua şirk mi?
Değerli kardeşimiz,
“Ya rabbel-erbab” ifadesi, ayet veya sahih hadis rivayetlerinde yoktur. Ancak kullanılması caizdir. Çünkü, “Rabb” kelimesi, bir şeyin sahibi, maliki, terbiyecisi, lideri, önderi gibi manalara gelir.
Nitekim Kuran’da da bu manada kullanılmıştır. Hz. Yusuf hapiste iken, yakında oradan kurtulacağına inandığı kişiye, "Rabbinin / Efendinin / Mısır azizi / Mısır kralının yanında benden bahset, dedi” (Yusuf, 12/42) mealindeki ayette Allah bizzat memleketin sahibi, kralı için “Rab” kelimesi kullanmıştır.
Hatta Arapçada aile reisi veya ev sahibi anlamında “Rabbülbeyt” tabiri kullanılır.
Buna göre “Ya rabbel-erbab” ifadesi, “Ey ülkeleri idare edenlerin idarecisi! Ey Padişahların padişahı! Ey terbiyecilerin terbiyecisi! Ey reislerin reisi!” gibi manalara gelir.
Kuran’da Allah için “Ahkemü’l-hâkimin”, “Ahsenu’l-halıkin” vasıfları da buna benzer ifadelerdir.
Cevşenu’l-Kebir’de 99. fıkranın başında “Ya Rabbel-erbab!” ifadesi kullanılmıştır. Bu da bu ifadenin caiz olduğunun delilidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Peygamberin kadınlarıyla ilişki sırasını düzenleyen bir Allah olabilir mi?
- Hümanizm Üzerine 9: HAYAT DÜZ ÇİZGİ DEĞİL
- Allah'ın celali ve cemali isimleri nelerdir?
- Fatiha Suresinde geçen, hamd alemlerin Rabbi Allah?adır, ifadesi ne demektir?
- MUCİZELER KAYNAĞI KUR`ÂN-I KERİM'İN MATEMATİKSEL MUCİZESİ
- 4. O gün bir kısım yüzler parlaktır. Rablerine bakarlar. (Kıyamet, 75/22-23)
- Peygamberimiz (asv) bir duasında, elçine iman ettim, demektedir. Peygamber Efendimiz zaten elçi değil midir? Böyle dua etmesinin hikmeti nedir?
- Peygamberimiz birisine "Yaptığın iyililerin hayrına Müslüman olmuşsun.", başka birisine de "İyiliklerinin ona bir faydası olmayacak." demiştir. Bu hadisler çelişkili değil midir?
- Meleklerden ve rasullerden bize dua etmelerini istemek doğru olur mu?
- “Ya Baki Entel Baki” duasıyla, kalbimizde dünya ve içindekilere duyduğumuz derin alakayı kesebilmemiz ve bu sevgiyi yalnızca “Baki olan Allah’a” vermemiz için bize düşen vazifeler nelerdir?