Firavun, Tanrı olmadığını bilmiyor mu?
- Firavun kendini gerçekten Tanrı olarak görüyor. Tanrı olmadığını bilmiyor mu?
- Çünkü ebeveynleri var ve bu durumda kendini nasıl Tanrı olduğunu iddia edebilir?
Değerli kardeşimiz,
Firavun ezeli bir varlık olan Allah olduğunu söylemiyor. O Mısırlıların rabbi olduğunu iddia ediyor. Ayetteki ifadesiyle:
“Ben sizin en yüce rabbinizim, dedi.” (Naziat, 79/24)
Buradaki “Rabb” kelimesi, her şeyi yaratan Allah manasında değil, terbiye edici, kanun koyucu manasında kullanılmıştır. Demek istemiş ki, benim iki dudağımın arasından çıkan her söz sizin için bir kanundur, ona uymak zorundasınız. Din adına konuşanların değil, benim emir ve yasaklarıma riayet edeceksiniz.
Bu nedenle Kuran’da bu makamda halık / yaratan, Allah, Rahman gibi umumi ve ezeliyeti ifade eden Allah’ın isimleri yerine Rab kelimesinin kullanılması bir i’caz parıltısıdır. Zira, yaratan, Allah isimleri kullanılsaydı, bu takdirde, Firavun’dan daha yaşlı birçok insan vardı. Onlar -örneğin-, “Sen daha ananın karnında iken biz dünyada yaşıyorduk, sen nereden bizi yarattın?” diyebilirlerdi. Firavun da bu kadar geri zekâlı değildi.
Arapça’da “Rabbu’l-beyti = evin reisi” ifadesi sıklıkla kullanılır ve kimse bunu Allah diye anlamaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kutsal kitapta Hz. Musa’yı sudan çıkaranın Firavun’un kızı olduğu belirtilmişken, Kur’an’da onu çıkaranın Firavun’un karısı olduğunun söylenmesi nasıl açıklanabilir?
- Yaratan, yarattığını yargılar mı? Yarattığını yargılıyorsa O, Yaratan olabilir mi?
- Hazreti Musa, Firavun'un, diğer milletlerin durumunun ne olacağı şeklindeki bir sorusuna muhatap olmuştur. Firavun niçin böyle bir soru sorma gereği duymuştur?
- Rab kelimesinde, adaletle hükmeden manası var mı?
- İslam’a göre Leibniz Eklektisizm’inde ne gibi yanlışlar vardır?
- Allah ismi şerifi ve bu ismin özellikleri
- ''Allah, mevcud-ı meçhuldür'' ifadesi ne demektir?
- Allah'ı rab olarak kabul etmek ve benimsemek ne demektir?
- Yusuf Suresinin 31. ayetinde, ellerini kesen kadınların "Allah'ı tenzih ederiz." demesi, o kadınların tevhid dinine inandığını göstermez mi?
- Bir Müslümanın "teistim" demesi sakıncalı mıdır?